Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Netbeheerder waarschuwt voor stroomtekort na 2030

  •  
12-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
elektrisch_tanken_02.jpg

Netbeheerder TenneT houdt rekening met een tekort aan elektriciteit in Nederland na 2030. Dat komt onder andere omdat Nederland de komende jaren steeds afhankelijker zal worden van elektriciteit, terwijl het duurzamer wordende elektriciteitssysteem steeds afhankelijker wordt van weersomstandigheden. Daardoor is het onzeker in hoeverre er voldoende elektriciteit opgewekt kan worden om te kunnen voldoen aan de vraag. 

Volgens TenneT is er in ieder geval tot 2025 voldoende productiecapaciteit om Nederland van elektriciteit te voorzien.

Sterke Europese samenwerking

Operationeel directeur van TenneT Maarten Abbenhuis vindt het goed dat de leveringszekerheid nu in de aandacht staat. "Het streven om de klimaatdoelen te halen, waarbij we niet of veel minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen is alleen reëel met sterke Europese samenwerking. Hieruit komen nieuwe uitdagingen naar voren die de komende jaren steeds meer aandacht vragen", aldus Abbenhuis.

Kanttekening

TenneT plaatst enige kanttekeningen bij deze waarschuwing. Zo spelen investeringen in nieuwe centrales en de sluiting van bestaande centrales in zowel binnen- als buitenland een rol. En de frequentie en grootte van de tekorten zijn onder meer afhankelijk van internationale stroomverbindingen die dan ons land binnenkomen.

Flexibilisering van de vraag

Volgens Abbenhuis moet het beleid zich richten op de flexibilisering van de vraag naar elektriciteit, de ontwikkeling van opslag en het stimuleren van flexibele opwekcapaciteit. Ook zou Nederland moeten kijken naar het uitbreiden van de stroomverbindingen met het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Die kunnen volgens Abbenhuis "een belangrijke bijdrage leveren aan leveringszekerheid in de jaren die volgen op 2030".

Actie vanuit het kabinet

Minister Rob Jetten komt binnenkort met een plan om de opslag van stroom te stimuleren, aldus de woordvoerder. Verder wordt volgens al aan de vraagsturing gewerkt. Dat betekent dat bedrijven meer moeten produceren als er meer stroom beschikbaar is en minder als de toevoer van elektriciteit beperkt is. Het kabinet richt zich vooral op het bedrijfsleven en grootverbruikers.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.