Vissers uit niet-Europese landen krijgen fors scherpere controle om de illegale visserij tegen te gaan. Ministers van Visserij van de EU-landen hebben dat dinsdag besloten.
Momenteel komt er volgens schattingen enorm veel vis illegaal aan land buiten de huidige Europese vangstlimieten. Het gaat veelal om niet-Europese schepen die vis hebben gevangen van onduidelijke herkomst.
Afspraak is dat elke niet-Europese visser een certificaat moet tonen dat zijn importvis legaal is. Schepen die de regels overtreden, kunnen op een zwarte lijst terechtkomen, zodat ze nergens in de EU nog welkom zijn.
Minister Gerda Verburg (Visserij) en haar collega's hebben tegelijk afgesproken om de straffen meer gelijk te trekken. Elk land mag betrapte vissers bestraffen door de visvergunning een tijdje in te trekken: doel is dat de visser hierdoor drie tot vijf keer zoveel nadeel lijdt als de waarde van de gevangen illegale vis.
Minister Verbrug is tevreden met het besluit. Veel van haar suggesties zijn overgenomen, zoals minder rompslomp bij de controle in de havens. Verburg vreesde dat er anders wachttijden zouden ontstaan bij aanlanding van de vis.
Milieu- en natuurorganisaties hadden sterk aangedrongen op de aanpak van illegale vissers, die de al uitgedunde visbestanden verder aanntasten. Twee jaar geleden legde milieuorganisatie Greenpeace in de Eemshaven het Russische schip Mumrinskiy aan de ketting. Volgens Greenpeace was het schip ,,een bekende overtreder van internationale visserijregels''.