Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nestlé stopt met gebruik kooi-eieren

2 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Kippen

© kippen, fotograaf: jeanet1

Voedinsmiddelengigant Nestlé (bekend van Nescafé, Nespresso, Maggi, Kitkat en Lion) gaat wereldwijd stoppen met het in hun producten verwerken van eieren van kippen die in legbatterijen en kooien gehouden worden. Deze beslissing neemt Nestlé na overleg met de mondiale Open Wing Alliance. Deze overstap naar kooi-vrije eieren scheelt miljoenen dieren een lijdensweg, aldus stichting Een Dier Een Vriend. 

“Overwinning voor miljoenen kippen”

“Dit is een gigantische overwinning voor vele miljoenen kippen wereldwijd,” volgens Geoffrey Deckers, voorzitter van Een DIER Een VRIEND. “Nestlé is het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld en verbruikt enorm veel eieren. Doordat Nestlé nu geen eieren meer zal gebruiken van kippen die in kooien zitten opgesloten, betekent dit een einde aan deze vorm van uitbuiting voor deze hennen.” 

Wereldwijd kooi-vrij

Voor een groot bedrijf als Nestlé neemt een wereldwijde overstap naar eieren van kippen die minder lijden wat tijd in beslag. Maar in de VS en Europa zullen ze eind 2020 al 100% kooi-vrij zijn. Voor Zuid- en Midden-Amerika, het Midden-Oosten, Afrika en Oceanië zal dat in 2025 zijn - en Nestlé probeert ook 2025 te halen in Rusland, Oekraïne en Azië. “Eerder al gingen mondiale bedrijven als Hilton, Accor Hotels, de InterContinental Hotels Group, Aldi en Lidl, Ikea, Starbucks, Kellog’s en Grupo Bimbo hen voor in de keuze geen kooi-eieren meer te gebruiken.” aldus Deckers.

Eerste kooi-vrij in China

Nestlé communiceert over haar beslissing in Aziatische media. In China bestaan nog helemaal geen scharrel- of vrije-uitloop eieren. Al worden ook daar ei-vrije alternatieven steeds populairder. Ook al is de legbatterij in Nederland inmiddels verboden, exporteert Nederland nog steeds legbatterij- en kooi-systemen naar onder meer Azië. Nestlé is met deze beslissing de eerste in China.   
Bron: Stichting Een DIER Een VRIEND

Meer over:

kip, nestle, kippen, eieren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar