Vroege Vogels

Nestkastje moet eikelmuis helpen

  •  
20-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
Slapende eikelmuis

© Slapende eikelmuizen, Bron: Janneke de Weerdt

Speciale nestkastjes bieden de eikelmuis in België een plek om te slapen. De muizen maken er dankbaar gebruik van. In Limburg zijn nu ook zulke kastjes opgehangen, in de hoop de voor ons land uiterst zeldzame eikelmuis te redden.
De eikelmuis ( Eliomys quercinus ) is een van de zeldzaamste muizen in ons land: er leven er slechts enkele tientallen in het zuidpuntje van Limburg, en ook daar staat hun leefgebied onder druk.
De eikelmuis, ook wel fruitdiefje of tuinslaapmuis genoemd, is een van de twee slaapmuizen die we in ons land kennen; de andere Nederlandse slaapmuis is de hazelmuis, ook al zo’n zeldzaam Zuid-Limburgs muisje. Slaapmuizen worden zo genoemd omdat ze een winterslaap houden; andere muizen zijn jaarrond actief.
Je kunt de eikelmuis met geen enkele andere muis verwarren: hij heeft een heel karakteristiek maskertje en een harige staart met een pluim eraan. En hij is voor een muis behoorlijk groot: formaat klein ratje.

Slaapkastje

In België zijn meer eikelmuizen dan in Nederland, zeker honderden. Daar heeft de organisatie Natuurpunt  speciale nestkasten voor deze bijzondere muis opgehangen. Die gebruiken de muizen om overdag in te slapen en om hun winterslaap in te houden. Die kastjes dienen een dubbel doel: ze werken als een magneet op eikelmuizen, dus als er zo’n muis in de buurt is, trekt hij al snel naar zo’n kastje. Wat dan weer een uitkomst is voor onderzoekers, omdat je de muis dan daadwerkelijk – slapend - kunt aantreffen.
Dankzij een gift van stichting De Harpij , de organisatie van dierentuinmedewerkers, heeft de Nederlandse Zoogdiervereniging  ook eikelmuisnestkastjes kunnen aanschaffen. Die zijn opgehangen op een plek in Zuid-Limburg waar een paar keer melding is gemaakt van een eikelmuis. De plek ligt op een paar kilometer van het bos waarvan het zeker is dat er eikelmuizen voorkomen. Als de slaapmuizen nu ook op die andere locatie zitten, zullen ze de kastjes waarschijnlijk wel weten te vinden. En dan weten we over een tijdje of er misschien toch meer eikelmuizen in ons land wonen dan we dachten.

Meer over:

eikelmuis
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.