Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nesten op hoogte

16 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
Master_Hermontage_10_10_VV_21_Waterloopbos_LAYERD,Video Mixdown,1.00_07_17_24.Still002
In de Noordoostpolder broeden heel wat verschillende soorten roofvogels. Je vindt er wespendieven, havik, buizerd, sperwer, en zelfs de zeearend. De Werkgroep Roofvogels Noordoostpolder houdt de vogels en hun nesten in de gaten op een bijzondere manier: met een camera op een stok spieken ze in de nesten.

Hoge nesten

Om in de gaten te houden hoe het met de roofvogelstand in Flevoland gaat, worden de nesten van de roofvogels onderzocht. Maar dit is een lastig karwei, want ze zitten vaak hoog in de boom waardoor de nesten onbereikbaar zijn en je niet goed kunt zien hoeveel jongen er op het nest zitten.

Camera op stok

De werkgroep monitort daarom op een speciale manier. Ze hebben als een van de eerste roofvogelonderzoekers in Nederland een camera op een lange stok gefabriceerd waarmee ze op de nesten kunnen kijken. Dit doen ze een aantal keer per jaar. Op deze manier monitoren is minder verstorend dan lange tijd bij het nest poten om te ontwaren hoeveel kuikens er op het nest zitten.
Samen met Jacques van der Ploeg voert Menno de nacontrole van het nest van een havik en een buizerd uit. Ze kijken naar achtergebleven prooiresten op het nest en aanwijzingen dat een jong toch uitgevlogen is, zoals poep op de stam.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar