Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nesten beschermen met een drone

  •  
23-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
drone weidevogel

© Beeld: Vroege Vogels TV

Het zoeken van de nesten van weidevogels is een vak apart. Zo’n 3000 vrijwillige Friese vogelwachters zijn daar heel goed in. De vogels geven de locatie van hun nest namelijk niet zo maar prijs. Door goed te kijken naar het gedrag van de vogels kunnen de nesten worden gevonden en zo in het boerenland worden beschermd.

Eieren rapen

De vaardigheid van het nesten zoeken heeft zich ontwikkeld door de traditie van het eieren rapen. Dezelfde kennis van het gedrag van vogels die daarvoor nodig is, wordt nu gebruikt om de nesten van weidevogels in kaart te brengen.

Drone

Sinds kort gaat deze traditie hand in hand met technologische vooruitgang. Moderne vogelwachters zetten een drone met infraroodcamera in om nesten te vinden. Het afspeuren van een weiland naar nesten is tijdrovend en op deze manier kunnen grotere percelen in korte tijd worden afgezocht.
Het zoeken met een drone gebeurt ’s ochtends heel vroeg zodat de warme nesten nog goed te zien zijn in het koudere gras. De resultaten worden gepubliceerd in een speciale app. Een boer die gaat maaien kan in deze app zien waar de nesten liggen en er rekening mee houden.

Meer over:

drone, nesten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.