Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nertsenfokverbod vanaf 2024: 'Geweldige overwinning'

  •  
17-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nerts_03.jpg
De Dierenbescherming is zeer ingenomen met het besluit van de Tweede Kamer om nertsenfokkerijen vanaf 2024 niet meer toe te staan in Nederland. Dit succes mag op het conto van Bont voor Dieren worden bijgeschreven. Mede namens de Dierenbescherming voert deze organisatie al jaren campagne voor een dergelijk verbod. Directeur Claudia Linssen van Bont voor Dieren noemt het besluit een 'geweldige overwinning'.
Het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod, ingediend door de terugtredende volksvertegenwoordigers Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA), is gisteren door de Tweede Kamer aangenomen nadat naast de initiatiefnemende partijen ook de PVV, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren er mee instemden. Het voorstel moet ook nog door de Eerste Kamer worden aangenomen voordat het van kracht kan worden.
Derde producent
Vorig jaar ging de Kamer al akkoord met een plan om nertsenfokkers tot 2018 de tijd te geven hun bedrijf af te bouwen. Ook in de Eerste Kamer bleek vervolgens een meerderheid te zijn voor een nertsenfokverbod, maar met name de Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie wilde wel een langere afbouwperiode. Van Velzen en Waalkens hebben daarop de overgangsperiode voor de nertsenfokkers met zes jaar verlengd.
In Nederland worden jaarlijks bijna vijf miljoen nertsen vergast voor hun bont, dat wordt verwerkt in modeproducten. Daarmee is ons land de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in Denemarken en China worden nog meer nertsen gedood. De totale bontproductie in Nederland wordt verzorgd door 165 fokkers, die in totaal tweehonderd fokkerijen runnen.
Duidelijk signaal
De nertsen worden in april geboren en in november van het hetzelfde jaar vergast en gevild - de jonge dieren hebben dan net een dikke wintervacht gekregen. Nertsen zijn van nature solitair levende roofdieren die leven aan en in het water. In gevangenschap zitten zij opgesloten in kleine draadgazen kooien waardoor zij niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
Bont voor Dieren zegt optimistisch te zijn over de kansen van het wetsvoorstel om ook door de Eerste Kamer te worden aangenomen. Directeur Linssen: 'Wij hebben er alle vertrouwen in dat ook in de Eerste Kamer het ethisch besef prevaleert boven louter economische belangen. De Tweede Kamer heeft bovendien voor de tweede keer een duidelijk signaal afgegeven dat het haar menens is met het verbod!'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor