Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nertsenfokverbod definitief van kracht

  •  
16-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nerts_27.jpg
De wet op het verbod op het houden en doden van nertsen kan in januari 2024 van kracht worden. De nertsenfokkers waren naar de Hoge Raad gestapt omdat de wet in hun ogen in strijd is met de mensenrechten, maar ze kregen geen gelijk.
De fokkers vinden dat ze recht hebben op schadevergoeding, omdat ze straks hun werk niet meer kunnen doen. De overheid gaat ervan uit dat de nertsenhouders in de jaren tot 2024 de investeringen die zij in hun bedrijf hebben gedaan kunnen terugverdienen, maar de fokkers zijn het hier niet mee eens. Ze besloten daarom in cassatie te gaan tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof.

Reacties van voor- en tegenstanders

Een woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) noemt de uitspraak teleurstellend. Hij zegt dat de fokkers nu naar het Europese Hof willen gaan. ,,We willen de onderste steen boven hebben.''
Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Precies tien jaar nadat het wetsvoorstel werd ingediend in de Tweede Kamer komt er een einde aan het juridische gevecht rondom het nertsenfokverbod. Maar liefst drie rechtbanken hebben geoordeeld dat het verbieden van de bontindustrie is toegestaan. Een prachtige dag voor de 6 miljoen nertsen die jaarlijks gedood en gevild worden voor hun vacht.”
Bron: ANP & Bont voor dieren

Meer over:

bont, nerts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.