Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nertsenfokverbod

  •  
22-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In 1995 werd het fokken van vossen al verboden en in 1997 het fokken van chinchilla's. De kans bestaat dat 2009 het jaar wordt waarin het fokken van nertsen wordt verboden.
Wij praten met Claudia Linssen, directeur van Bont voor Dieren. Zij strijden al sinds de jaren tachtig tégen de nerstenfokkerij.
De tweede kamer debateerd volgende week over het wetsvoorstel om nertsenfokkerijen te verbieden in Nederland. Een eerste voorstel werd in oktober behandeld en afgewezen. Met een paar belangrijke aanpassingen wordt het opnieuw in stemming gebracht. Belangrijkste wijziging: financiële compensatie voor de nertsenfokkers en een langere afbouwtermijn. 
Het voorstel komt van de Kamerleden Harm Waalkens (PvdA) en Krista van Velzen (SP). Zij willen het verbod omdat de dieren alleen om hun pels worden geslacht. Zij noemen het dragen van bont een luxe waarvoor alternatieven bestaan en vinden daarom de nertsenfok 'etisch niet te rechtvaardigen'.
De twee politici staan hier niet alleen in. Maar liefst 86% van de Nederlanders vindt dat het fokken van nertsen verboden moet worden (Intomart 1999). Daarnaast is gebleken dat slechts 14.4% van de Nederlanders het fokken van nertsen ter verkrijging van hun pels aanvaardbaar vindt (Universiteit Utrecht 2003).
De ChristenUnie en de PVV spelen een belangrijke rol in het komende debat; zonder hun steun krijgt het voorstel geen meerderheid. Beide partijen zeggen in beginsel vóór een verbod te zijn. Zij vinden wel dat het, vanwege de financiële compensatie, niet ten kosten moet gaan van de belastingbetaler. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor