NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nertsenfokker Stavenisse mag uitbreiden

28 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
b582d51574_01.jpg
De nertsenfokkerij aan de Oudelandsedijk bij Stavenisse mag uitbreiden, ondanks het toekomstige verbod op het houden van pelsdieren. Dat stellen Gedeputeerde Staten. Provinciale Zeeuwse Courant schreef dit donderdag.
Uitbreiding
Het aantal moedernertsen mag uitgebreid worden van 10.000 naar 15.000. De fokker heeft van de provincie een vergunning hiervoor gekregen.Volgens GroenLinks in Provinciale Staten is dat in strijd met het verbod op het houden en doden van nertsen, dat op 1 januari 2024 moet ingaan.
Wet
De vergunning is verstrekt op basis van de Natuurbeschermingswet. Volgens Gedeputeerde Staten staat deze vergunning echter los van dit verbod. Daarnaast werd de vergunning verstrekt op het moment dat het het verbieden van het fokken van pelsdieren hoogst onzeker was. De rechtbank had dit van tafel geveegd. Onlangs pas bepaalde het gerechtshof dat het verbod wel degelijk rechtsgeldig is. De nertsenfokkers vechten dit besluit aan bij de Hoge Raad.
Actie
Zeeland telt negen nertsenfokkerijen. Samen houden zij een kleine veertigduizend pelsdieren. De fokkerij in Stavenisse kwam zeven jaar geleden in het nieuws toen dierenactivisten er de nertsen lieten ontsnappen. Daar was de landelijk bekende Vegan Streaker bij betrokken.
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, Rob Paardekam

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.