Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nergens meer meervleermuizen dan hier

22 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Meervleermuis
De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog vormen in de Hollandse Duinen een walhalla voor vleermuizen, waaronder de allergrootste populatie meervleermuizen van Europa.
In een rijk westers land als Nederland worden huizen steeds beter geïsoleerd en wordt landschap gladgestreken, waardoor de oorspronkelijke verblijfplaatsen van vleermuizen, in bouwvallen, en gaten en spleten in woonhuizen, in rap tempo verdwijnen. In de duinen zijn de Duitse bunkers – ondanks hun nare oorsprongsgeschiedenis – daarom een regelrechte uitkomst voor vleermuizen.
Er komen wel zeven soorten in de bunkers voor: watervleermuis, meervleermuis, baardvleermuis, grootoorvleermuis, franjestaart, soms vale vleermuis en ruige dwergvleermuis. Die soorten gaan goed samen; ze hangen zelfs door elkaar. Vooral de hoeveelheid meervleermuizen valt op: het zijn er 268 à 270 van de 700 die er in Nederland voorkomen. Daarmee is het de grootste populatie meervleermuizen van Europa. De meervleermuis is een grote vleermuis met opmerkelijk grote voeten. Het is de zeldzaamste vleermuis van Europa, en tevens de snelste (35 km per uur tijdens de jacht).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar