Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

NEM: Groene stroom is niet groen

  •  
14-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolen_windenergie.jpg
In paginagrote advertenties in een aantal kranten biecht de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) op met groene stroom te sjoemelen. Niet alleen trekt de NEM zelf het boetekleed aan, ook beweert de energieleverancier dat concurrenten eveneens de klant voorliegen.
Jokkebrokken
,,In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomassa'', schrijft de NEM in de advertentie met de kop 'Jokkebrokken'.
Grijze stroom
Daarbij, zo beweert de NEM, maken energieleveranciers ,,hun grijze stroom groen'' door bepaalde certificaten ,,bijvoorbeeld in Noorwegen te kopen bij waterkrachtcentrales''. De aanschaf van die certificaten kostte de NEM omgerekend 1,44 euro per Nederlands gezin dat groene in plaats van grijze stroom van het bedrijf afneemt.
Transparantie
Volgens NEM-directeur Harald Swinkels heeft het energiebedrijf de advertenties geplaatst om ,,de publieke geheimen rond de energiemarkt te duiden. Ze zijn in lijn met onze nieuwe visie. Onze klanten hebben steeds meer behoefte aan het eerlijke verhaal. De roep om transparantie is de laatste jaren snel toegenomen'', zegt de directeur.
Prijsvechter
Een belangrijk deel van de producten van energieleveranciers worden volgens Swinkels bestempeld als groen, maar zijn dat niet. Hij wijst daarbij vooral naar zijn concurrenten. ,,Als NEM hebben wij ons nooit geprofileerd als duurzaam, maar als prijsvechter'', aldus de directeur.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.