Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Neerlands trots: OMI

  •  
15-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
omi_no2_europe_today.png.jpeg
We zouden er trots op moeten zijn, maar bijna niemand kent OMI. Nee, het is geen koosnaam voor een omaatje, het is een Ozon Meet Instrument dat al bijna tien jaar rondjes om de aarde vliegt. En het is Nederlands, met prof. Pieternel Levelt aan de leiding van het wetenschappelijk team.
OMI meet niet alleen ozon, ook fijnstof en NOx wordt in de gaten houden door het instrument dat aan boord is van de Amerikaanse satelliet Auro, op 700 kilometer boven aarde. Gegevens van OMI worden gebruikt bij vulkaanuitbarstingen en ook werd tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2012 de luchtkwaliteit gemonitord.
Van 11 tot 13 maart vergaderde het wetenschappelijk team dat OMI begeleid in De Bilt, bij het KNMI. Daar werd ook gesproken over OMI's opvolger, TROPOMI (trop staat voor troposfeer).
Opde website van OMI die door het KNMI wordt bijgehouden staan dagelijks beelden van de luchtkwaliteit op de hele wereld. Deze foto is van zaterdag 15 maart 2014. Kijk naar de meest recente beelden.
Op de andere foto Prof. Pieternel Levelt naast het broertje van OMI - op ware grootte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.