De inheemse Antilliaanse leguaan, de Iguana delicatissima, komt nu nog voor op het eiland Sint Eustatius, maar dreigt daar te verdwijnen. Stichting RAVON en de St. Eustatius National Parks (STENAPA) starten een grote actie om het dier voor uitsterven te behoeden. Dat wordt vanavond bekend gemaakt in het VARA-programma Vroege Vogels TV.
Oorsprong
Ooit kwam de inheemse Antilliaanse leguaan met tienduizenden voor in het noordelijke deel van de Kleine Antillen. Na de komst van de Europeanen nam de populatie sterk af door het verdwijnen van leefgebieden, stroperij voor consumptie (hij heet niet voor niets delicatissima), en de introductie van nieuwe diersoorten zoals de groene leguaan (Iguana iguana) en de mangoest. Op Sint Eustatius leven naar schatting nog een paar honderd exemplaren.
Actie
RAVON (Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en STENAPA hebben een reddingsplan gemaakt om de Antilliaanse leguaan voor toekomstige generaties te behouden. Natuuronderwijs aan schoolkinderen en leraren gaan daarbij hand in hand met onderzoeksprojecten om bewustwording te vergroten. Het leefgebied wordt bewaakt door de bescherming van ei-afzetplaatsen, het herstel van leguaanvriendelijke tuinen en terreinen en het voorkomen van verdrinking in waterputten.
SOS Iguana
Om kennis over dit programma te vergroten is de website
SOS iguana
opgezet. Door middel van crowdfunding willen
RAVON
en
STENAPA
via deze site een deel van het programma financieren. Zo kan je de actie steunen met het adopteren van een leguaan. Verder kunnen scholen er speciale lespakketten over de leguaan downloaden om het bewustzijn over dit unieke dier te vergroten.
De Vroege Vogels reportage over de bedreigde leguaan is vanavond te zien om 19:20 op NPO 2.