Duits en Engelse specialisten op het gebied van ecologische netwerken zien wel wat in Nederlandse nattigheid. Ze nemen een voorbeeld aan het Drentse Runde-project, zo bleek donderdag op een congres in Emmen.
Het internationale gezelschap zal de opgedane kennis in Drenthe gebruiken bij projecten in eigen land. Het doel is dat straks verschillende wateren rond de Noordzee met elkaar verbonden zijn. Bedreigde dier- en plantensoorten hebben zo een grotere overlevingskans.
In het Runde-project gaat de waterhuishouding vanuit Barger-Compascuum richting de Dollard drastisch op de schop. Het water krijgt meer ruimte en de oevers worden diervriendelijk, net als de omgeving. De terugkeer van de otter moet straks het bewijs leveren dat het weer goed gaat met de natuurontwikkeling in het grensgebied. Het project kost 2,2 miljoen euro waarvan de EU de helft betaalt.
Uiteindelijk moeten de verschillende projecten de verschillende wateren rond de Noordzee met elkaar verbinden, zodat de overlevingskans voor bedreigde dier- en plantensoorten wordt vergroot. Het zogenaamde Runde-project kost 2,2 miljoen euro en wordt voor de helft door Europa betaald.
In het grensgebied wordt de natuur zo aangelegd, dat de ringslang, kikkersoorten en vlinders meer kans krijgen. In de toekomst willen de ecologen ook een verbinding realiseren tussen de nieuw aan te leggen Groningse Blauwe Stad (nieuwbouw rond een waterplas) en de verbrede Brualer Sloot net over de Duitse grens, die in verbinding staat met de Eems. In Barger-Compascuum zelf wordt een kassencomplex geïntegreerd in de natuurlijke waterhuishouding, zodat minder grondwater hoeft te worden opgepompt.