Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlandse vleermuis verspreidt geen corona-virus

4 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
meervleermuis_02.jpg

© Fotograaf Rob Koelman

Vleermuizen die in Nederland voorkomen, dragen geen corona-virus bij zich. Afgelopen zondag vertelde viroloog Wim van der Poel, professor aan de Wageningen Universiteit, hier over in Vroege Vogels. 
De uitbraak van het virus zou allemaal begonnen zijn op een dierenmarkt in de Chinese miljoenenstad. De kans is groot dat het virus overgedragen is door een hoefijzerneus, een vleermuizensoort die veel voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië. Die soort komt niet in Europa voor. De wetenschappers denken dat het virus een tussengastheer heeft gehad: het is mogelijk van hoefijzerneuzen overgesprongen naar een andere diersoort die op wilde dierenmarkten in China wordt verhandeld. Via die dieren is het virus bij mensen terechtgekomen. Inmiddels besmetten mensen elkaar.

Nederlandse vleermuis niet besmet

In Nederland zijn ook geen gevallen bekend van mensen die ziek werden na contact met vleermuizen. Dat zeggen deskundigen van de Zoogdiervereniging en het ErasmusMC, die vragen kregen over de relatie tussen vleermuizen en het nieuwe corona-virus. Het corona-virus is een zoönose, een virus dat van dier op mens kan worden overgedragen.

In Nederland worden de twintig soorten vleermuizen al jaren getest op eventuele virussen. Twee soorten, de meervleermuis en de laatvlieger, kunnen hondsdolheid, ook een zoönose, overbrengen op mensen. Maar dat kan alleen na een beet of na aanraking met de blote handen. De deskundigen adviseren daarom om nooit een vleermuis zomaar op te pakken. Rondfladderende vleermuizen op zolder of in de kruipruimte van een huis of in de tuin kunnen geen kwaad.

Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.