Nederlandse stroomdalgraslanden zijn de laatste decennia zeer sterk achteruitgegaan. Sinds 1960 is meer dan 80% verdwenen. Suzanne Rotthier en Karlè Sýkora van Wageningen Universiteit onderzochten de omstandigheden in de verschillende stroomdalgraslanden en ontdekten dat elk terrein zijn eigen unieke omstandigheden kent. Een beheer waarbij de vegetatie kort blijft is voor het behoud van belang.
Natura 2000-netwerk
De Nederlandse stroomdalgraslanden hebben binnen Europa een unieke samenstelling en zij zijn dus terecht opgenomen binnen het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden. Helaas zijn deze graslanden de laatste decennia zeer sterk achteruitgegaan. Droge stroomdalgraslanden kwamen vóór 1960 vrijwel overal langs de grote rivieren voor en zijn daarna uit ruim 83% van de kilometerhokken verdwenen.
Goed beheer van belang
Voor instandhouding van deze waardevolle graslanden is een goed begrip nodig van de benodigde standplaatsomstandigheden. Uit het onderzoek van Rotthier en Sýkora blijkt dat de vegetatie van de verschillende terreinen zodanig verschilt dat ieder terrein zijn eigen type stroomdalgrasland met unieke samenstelling van plantensoorten heeft. Daarom is goed beheer van deze gebieden van zeer groot belang voor het behoud van diversiteit van de Nederlandse stroomdalgraslanden.