NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlandse regering faalt in de bescherming van de Waddenzee

4 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
waddenzee_jokenijenhuis.jpg

Waddenzee bij Den Oever

© Fotograaf: jokenijenhuis

De mijnbouw van nu kan in de toekomst tot schade in de Waddenzee leiden. Een onafhankelijke commissie zet vraagtekens bij het bestaande beleid: mijnbouw toestaan ‘met de hand aan de kraan’. Door de snellere stijging van de zeespiegel en de onvoorspelbare en onbeheersbare daling van de zeebodem dreigt de unieke zeebodem van de Waddenzee straks minder droog te vallen bij laag water.

Door nieuwe gaswinningen en nieuwe zoutwinning toe te staan op basis van oud beleid faalt de Nederlandse regering in de bescherming van dit werelderfgoed. De Waddenvereniging wil een onafhankelijk onderzoek door het Staatstoezicht op de Mijnen naar het oude beleid voordat nieuwe mijnbouwprojecten van start mogen gaan. 

Bodemdaling stopt niet als je de kraan dicht draait

De onafhankelijke Auditcommissie beoordeelt al 13 jaar de monitoring bij gaswinning onder de Waddenzee. In haar meest recente rapport constateert deze commissie dat bodemdaling niet gelijktijdig stopt met het moment dat de kraan dicht gedraaid wordt. Dit besef is, in samenhang met de steeds snellere stijging van de zeespiegel, de reden voor de onafhankelijke Auditcommissie om aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) te vragen of mijnbouw ‘met de hand aan de kraan’ nog voldoende effectief is om mogelijke langetermijngevolgen van gaswinning op de beschermde natuur te beheersen.

Beleid ‘met hand aan de kraan’

De uitgangspunten van het oude beleid van mijnbouw met de hand aan de kraan zijn achterhaald. Bodemdaling is niet voldoende voorspelbaar en beheersbaar, en de zeespiegel gaat veel sneller stijgen dan in het verleden voorzien. Dit betekent dat er geen enkele zekerheid meer is dat mijnbouw niet tot onomkeerbare schade aan het unieke gebied zal leiden. 

Op basis van oude principes

Twee nieuwe mijnbouwprojecten onder de Waddenzee gaan als het aan Minister Wiebes van EZK ligt binnenkort van start op basis van dit oude beleid: zoutwinning onder de Ballastplaat bij Harlingen en aardgaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard. In beide projecten zal de zeebodem dalen. Bij gaswinning stopt die bodemdaling pas na vele (tientallen) jaren nadat ‘de kraan dicht is’.

Bij zoutwinning kan de ondergrondse ruimte instorten en later voor onverwachte bodemdaling zorgen. In de periode dat deze projecten gepland zijn zal de zeespiegel ook meer en sneller stijgen dan nu nog is voorzien. De Waddenvereniging heeft om een extra advies over het oude beleid gevraagd bij het Staatstoezicht op de Mijnen.

Bron: Waddenverenging

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.