Vroege Vogels

Nederlandse Pluimvee Sector probeert Wakker Dier via rechter zwijgen op te leggen.

  •  
28-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_130680.jpg
De Nederlandse pluimveesector heeft Stichting Wakker Dier in kort geding gedagvaard om een einde te eisen aan de campagne "rem het virus, eet geen kip". In de campagne die gevoerd wordt via de website www.virusremmer.nu kunnen consumenten een "kippeneed" afleggen waarin ze beloven geen kip meer te eten zolang het non-vaccinatiebeleid wordt gehandhaafd en de vogelpestdreiging niet is beteugeld. Verder kunnen bezoekers een viral movie van Joep Bertrams over de vogelpestdreiging verspreiden.
De rechtszitting zal plaatsvinden op 29 november bij de Amsterdamse Arrondissementsrechtbank aan de Parnassusweg 220, om 09.00 uur. De rechtszaak wordt aangespannen door 7 organisaties vanuit de pluimveesector. Voor zover bekend is het de eerste maal ter wereld dat getracht wordt een maatschappelijke organisatie die een mening uitdraagt in relatie tot de vogelpestcrisis, via de rechter het zwijgen op te leggen.
In verschillende landen voert Peta, de grootste dierenbeschermingsorganisatie ter wereld, campagne tegen de vleesconsumptie in relatie tot de vogelpest, met slogans als "Bird flu kills, go vegetarian" en "Chicken vaccine: go veg."
Waar overal ter wereld met maatschappelijke discussie op basis van inhoudelijke argumenten op deze campagnes wordt gereageerd, wil de Nederlandse pluimveesector maatschappelijke kritiek en daaruit voortvloeiende gedragsverandering van consumenten in de kiem smoren via een verbod op campagne voeren. De pluimvee-organisaties eisen een verbod op radiospotjes van [de Nederlandse kunstenaar] Wim.T.Schippers in het kader van de campagne "rem het virus , eet geen kip", uitingen via de website in het kader van de campagne of mededelingen aan derden op andere wijze waarin een verband gelegd wordt tussen bestrijding van de vogelpest en het staken van de consumptie van kip, op straffe van een dwangsom van 250.000 € per overtreding.
Wakker Dier ervaart dit als een ernstige poging de vrijheid van meningsuiting geweld aan te doen en wijst in haar verweer op het feit dat het haar maatschappelijke taak en ethische plicht is consumenten te wijzen op het verband tussen de wereldwijde productie van pluimveeproducten waarbij 47 miljard dieren per jaar gedood worden en het ontstaan van dierziektencrises die zoals in het geval van H5N1 pandemische vormen kunnen aannemen en een gevaar vormen voor de wereldgezondheid, volgens UN, WHO, FAO en Wereldbank.
Eiser noemt Wakker Dier 'criminele organisatie'
Afgelopen zaterdag noemde voorzitter Ad Kon van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, één van de eisers, Stichting Wakker Dier in het Agrarisch Dagblad een "criminele organisatie". Wakker Dier beraadt zich op juridische stappen tegen deze kwetsende, ongefundeerde en criminaliserende uitlating.
Andere maatschappelijke organisaties zoals de Nederlandse Vegetariërs Bond hebben laten weten de uitspraak van de rechter met buitengewone belangstelling tegemoet te zien omdat die van grote betekenis zal kunnen zijn voor de wijze waarop zij zich inzetten voor vermindering van de productie en consumptie van dierlijke producten.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.