Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse natuurorganisaties organiseren eerste schelpenteldag

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
939 keer bekeken
  •  
kokkel

Kokkel

© Barky

De venusschelp, de kokkel, of toch het wenteltrapje. Welke schelpen vind jij op het strand? Dat willen natuurorganisaties graag weten. Deze zaterdag vindt de eerste schelpenteldag plaats. In navolging van onze zuiderburen organiseeren verschillende natuurorganisaties dit jaar de eerste nationale schelpentelling. Iedere deelnemer verzamelt honderd schelpen, die hij of zij vervolgens determineert. Onderzoeker Frank Wesselingh van Naturalis neemt ons mee voor een proeftelling.

Onderzoek

De schelpen die je verzamelt, moet je op naam brengen per soort. En dat zijn er nogal wat! De kokkel kunnen de meeste mensen wel herkennen. Wat onbekender is het muiltje. Door een verhoging in de schelp lijkt hij een beetje op een schoen. Dit vreemd gevormde slakkenhuis is begin twintigste eeuw ons land binnen gekomen, maar inmiddels helemaal ingeburgerd. "Wat we met de schelpentelling willen bereiken, is dat we meer zicht willen krijgen op welke soorten het goed doen in ons land, ook de komst en ontwikkeling van exoten", legt Wesselingh uit. 'Welke schelpen je op het strand vindt zegt veel over wat er in onze zee gebeurt. Neem bijvoorbeeld het wenteltrapje. Een erg mooi weekdiertje die samenleeft met sponzen. Nu weten we dat hier voor de kust ook sponzen leven."

stranddag

een gevlochten fuikhoren (l) en een wenteltrapje (r)

© Vroege Vogels

Strandschelpen herkennen

Hoe herken je ze? Bij het op soort brengen van schelpen let je niet alleen op de vorm maar ook op kleur, structuur (heeft hij ribbels of is hij glad) en het patroon wat er op de schelp staat. Op de site van de schelpentelling staat een zoekkaart, en meer instructies over hoe je mee kan doen.

IMG_5466

Jongeren Kees, Kira en Sarah helpen organisatoren Hannco Bakker en Frank Wesselingh met een proeftelling op het strand van Scheveningen

© Vroege Vogels

Meer over:

schelpen, strand, tellen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.