Nederlandse natuur internationaal waardevol
• 20-12-2007
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse natuur draagt flink bij aan de internationale natuurwaarden, blijkt uit een analyse van Alterra. Nederland beschikt over 34 ecosystemen en 111 soorten die binnen Europa van groot belang zijn. Nederland huisvest bovendien meer dan de helft van de totale populatie Noordse woelmuis, alsook van het areaal droog stroomdalgrasland en kalkrijk duingrasland.
De onderzoekers vergeleken het voorkomen van Nederlandse natuurarealen en populaties met die in rest van Europa. De 34 ecosystemen in ons land vormen 40 procent van het internationale totaalaantal.
Dertig van de 34 waardevolle ecosystemen vallen onder de Europese Habitatrichtlijn. Van de vier ecosystemen die niet onder de Habitatrichtlijn vallen, zijn er drie van zoom- of mantelbegroeiingen. Alterra geeft als mogelijke verklaring hiervoor dat die typen plantengemeenschappen pas relatief laat beschreven zijn, en daardoor ook pas de laatste jaren aandacht vanuit het natuurbeheer krijgen. Vooral het gebrek aan bescherming van dotterbloemgraslanden is volgens de onderzoekers een ‘grote misser’, vanwege een scala aan bedreigde plantensoorten.
Naast de Noordse woelmuis, het droog stroomdalgrasland en het kalkrijk duingrasland, zijn er twee ecosystemen en tien soorten waarvan Nederland meer dan tien procent van het areaal of de populatie bezit. De meeste hiervan komen voor op de hogere zandgronden en langs de kust. Ook het rivierengebied en de laagvenen zijn internationaal gezien belangrijk omdat ze een relatief groot deel van de internationaal belangrijke ecosystemen en soorten herbergen.
De onderzoekers concluderen verder dat Nederland een kwart van de reptielen huisvest, zestien procent van de zoetwatervissen, twaalf procent van de amfibieën, tien procent van de zoogdieren, acht procent van de mossen en drie procent van de vaatplanten.