Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlandse namen voor paddenstoelen

7 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Brandnetelvulkaantje

© Brandnetelvulkaantje, Margaux Boeraeve

Paddenstoelen hebben naast een wetenschappelijke, Latijnse naam, ook vaak een Nederlandse naam. Een Nederlandse naam bedenken voor paddenstoelen is echter niet vanzelfsprekend. Namen worden voorgesteld, getoetst op geschiktheid en de resultaten worden met paddenstoelenliefhebbers gedeeld. Die taken komen samen bij de CNN, een gezamelijke commissie van de Nederlandse Mycologische Vereniging en Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging.

Aantrekkelijke volksnamen

Grote, goed herkenbare zwammen kregen lang geleden al een volksnaam. Deze sprookjesachtige namen, bijvoorbeeld Satansboleet, Elfenschermpje, Kabouterwasplaat en Roze pronkridder, zijn door de CNN goedgekeurde namen die paddenstoelen aantrekkelijk maken bij het grote publiek. Maar ook nieuw ontdekte soorten van slechts een millimeter groot krijgen tegenwoordig aantrekkelijke namen zoals Brandnetelvulkaantje, Gezellig mestvaasje, Buikig schoorsteentje, Eikenrotondezwammetje, Wijdmazig lantaarntje enzovoorts.

500 nieuwe namen

Vorige week heeft de commissie van Nederlandse en Vlaamse mycologen een inhaalslag gemaakt, de commissie kwam bijeen om nieuwe Nederlandse namen te bedenken en/of te toetsen en zo hebben 500 paddenstoelen en slijmzwammen een Nederlandse naam gekregen, aldus de website Nature Today . Dat leidde tot nieuwe pareltjes van namen als Houtraketje, Gaspeldoornknapzakje, Oogstrelend piekhaarkelkje of Exotisch reikhalsje.
Bron: Nederlandse Mycologische Vereniging

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.