Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlandse kust niet volbouwen

1 okt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
kust
Natuurorganisaties, kustgemeentes en provincies hebben afspraken gemaakt met minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu over de bescherming van de kust. In het Kustpact is vastgelegd dat projecten waar al vergunningen aan waren verleend door mogen gaan, maar dat nieuwe vergunningen langs de Nederlandse kust niet meer worden verleend. Het pact is nog een principe afspraak hoe we met de kust om willen gaan.

Voorlopig kustpact

Nu zijn hele grote stukken van de kust nog leeg, onbebouwd, natuurlijk en vrij toegankelijk, maar er was steeds meer ruimtelijke druk om te bouwen. Het kustpact zet daar de rem op. Nadat de gemeenteraden en Provinciale Staten ook hebben ingestemd met het pact start de volgende fase. Op een landkaart wordt precies aangegeven waar langs de kust geen nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan en in welke delen wel en onder welke voorwaarden. Zo komt er een goede balans tussen bescherming en behoud van de kust en de ontwikkeling van de kustzone.

Bescherm de kust

Eind 2015 startte vijf natuur- en milieuorganisaties (Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, de Zeeuwse Milieufederatie, Het Zeeuwse Landschap, Zuid-Hollands Landschap en Stichting Duinbehoud) de campagne ‘Bescherm de kust’, die het probleem van bebouwing aan de Nederlandse kust aankaartte. Hierop volgde een golf van protest uit de samenleving.
Alle betrokken partijen zijn nu positief over deze uitkomst. Iedereen is uiteindelijk beter af als er zorgvuldig met de kust omgaan wordt en het kustpact vormt de spelregels. De grote belangenclubs onderhandelden mee, maar haakten vorige week af. Zij vinden dat het pact het voortbestaan van bedrijven ’in gevaar brengt’. Gemeentes reageren wisselend zo vindt de gemeente Bergen dat het pact niet ver genoeg gaat. De raad wil dat er een optie in komt die een vrije horizon garandeert en daarmee bedoelen ze de windmolens aan de horizon.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.