Vroege Vogels

Nederlandse kippen versneld opgehokt

  •  
14-02-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_147744.jpg
Buiten lopende kippen, eenden en ander pluimvee in Nederland worden versneld opgehokt uit voorzorg tegen de oprukkende vogelgriep. De ophokplicht geldt vanaf 20 februari. Minister Veerman van Landbouw heeft deze maatregel maandag afgekondigd als reactie op de vondst van het dodelijke H5N1-virus in Italië, Griekenland en Slovenië.
Aanvankelijk had Veerman 1 maart als vermoedelijke datum voor een ophokplicht genoemd tijdens de voorjaarstrek van wilde vogels. Na overleg besloot hij maandag die maatregel versneld in te voeren. Er is nog wat voorbereidingstijd nodig, aldus Veerman. Daarbij adviseert hij wel in risicogebieden meteen al het pluimvee binnen te houden.
Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP), die eerder al een onmiddellijke ophokplicht bepleitte, reageert maandag tevreden. Wolleswinkel hamert verder op ,,alertheid op alle fronten''; van toeristen tot pluimveehouders moeten zich bewust zijn van de risico's op verspreiding van het virus. ,,Het blijft een zorgelijke toestand.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.