Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse kalverhouderij moet vrezen voor forse krimp

  •  
17-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
kalfjes.jpg

© Jeanet1

De Nederlandse kalverhouderij zal kleiner, schoner en diervriendelijker moeten worden en misschien wel helemaal moeten verdwijnen, zo blijkt uit een uitgelekte studie door drie onderzoeksbureaus in opdracht van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Het rapport verkeert nog in een conceptfase en dateert van eind januari, zo bericht de NOS deze week.

De studie schetst drie toekomstscenario’s. In het eerste zou de vleeskalversector zelfs vrijwel geheel uit Nederland verdwijnen. Kalveren blijven volgens dat scenario hun hele leven op een melkveehouderij, waar ze volop de ruimte krijgen, onbeperkt kunnen drinken en waar weidegang wordt gestimuleerd. Voor de kalfjes die voor de slacht zijn, mag transport naar het slachthuis niet langer dan vier uur duren.

In het tweede script blijven kalfjes minimaal drie maanden op de melkveehouderij voor ze naar een vleeskalverbedrijf gaan. Ook wordt de import van kalveren aan banden gelegd. Jonge dieren mogen dan alleen nog Nederland in als het land van herkomst aan dezelfde voorwaarden voldoet als hier.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.