Fors veel meer wind op zee en de elektrificatie van de Nederlandse industrie. Een coalitie van bedrijven en milieuorganisaties komt met deze oproep aan de politieke partijen, die nu druk bezig zijn met de formatie. Volgens de coalitie staat de industrie op een belangrijk kruispunt. 'Willen we in Nederland de energie-intensieve industrie verduurzamen dan is die elektrificatie essentieel'. De oproep aan het nieuwe kabinet sluit aan op de ‘Routekaart Elektrificatie’ die deze week is gepresenteerd. In Vroege Vogels een gesprek hierover met Paulien Herder, decaan en hoogleraar energiesystemen aan de Technische Universiteit Delft.
© Unsplash
Het adviesrapport is opgesteld door TKI (Topconsortia voor Kennis en Innovatie Industrie), ingenieursbureau DNV en TNO. Om te zorgen dat de industrie in 2050 geen Co2 meer uitstoot moet er overgestapt worden op duurzame energiebronnen, zoals groene waterstof, aldus het rapport. Het gevolg is dat de behoefte aan stroom in de toekomst veel groter is dan nu. Zo heeft de industrie naar schatting drie tot vier keer meer nodig dan het nu gebruikt. Volgens het rapport betekent dit dat er op de Noordzee veel meer windmolens moeten worden gebouwd. Verder wordt het gebruik van kernenergie en biomassacentrales nog als optie genoemd.
Een coalitie van bedrijven en milieuorganisaties (de Power-to-industry-coalitie) roept de overheid op om met een plan te komen voor de elektrificatie van de Nederlandse industrie. Ze noemt het zorgwekkend dat er in de recent gepresteerde Prinsjesdagplannen helemaal geen aandacht hiervoor is. Volgens de coalitie moet overheid de regie nemen, investeren in de infrastructuur en subsidies beschikbaar stellen.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik woon tegenover twee campings met stacaravans, waarvan regelmatig oude caravans verwijderd en nieuwe geplaatst worden met enorme kranen op vrachtauto's. De motoren daarvan staan vaak nutteloos lang te ronken en uitlaatgassen van hun dieselmotoren te lozen.
Er wordt nog niet serieus energie bespaard. In restaurants, zijn bij zonnig weer, alle lichten binnen aan. In mijn dorp zie ik rond de huizen veel buitenverlichting.
Er wordt altijd gesproken over overgaan naar elektrisch, maar zelden of nooit over besparing. Het kán gewoon niet, alles op elektra. We zullen moeten besparen. Hebben particulieren echt al die apparaten nodig en hebben wij allen echt al die industrie nodig, dus al die spullen? Als we de hele Noordzee maar volplempen met windmolens zal dat einde grotere zeedieren worden. Al die herrie. Als we steeds maar kinderen blijven krijgen, zullen we moeten inschikken in onze manier van leven. Besparen dus. Maak dat leuk: maak er een sport van.
plaats je zonnepanelen tegenover een kaal veld ,door geen onderhoud groeit er nu 15populieren 25m hoog op een lengte van 15m en ze doen er niets aan . van alles gedaan en gebeld niets helpt zelfs het onkruid groeit dwars door het hak. schade door schaduw.
Het is jammer dat er zo weinig mensen zijn, die begrijpen dat de energietransitie niet gaat lukken. Op basis van natuurkundige wetten, statistieken van het CBS, klimaatorganisaties en kennis van menselijk gedrag, is het duidelijk dat de enige oplossing is, een sterke reductie van de wereldbevolking naar 2 miljard bewoners. In Nederland moet beleid ontwikkeld worden zodat er in het jaar 2100 ongeveer 10 miljoen mensen wonen. Lithium-ion accu's zijn uitontwikkeld en zullen met de voorgestelde groei in 2050 alle wereldvoorraden hebben uitgeput. Waterstof maken kost te veel energie. De olifant in de kamer is de overbevolking. Politici en vele anderen weten dat wel, maar zullen dat niet zeggen, omdat dit probleem praktisch onoplosbaar is. In 2050 zijn er 20 miljoen Nederlanders, het land staat vol met windturbines en zonneparken. 's Winters zal er met aardgas bijgestookt moeten worden en (dure) zal elektriciteit uit het buitenland gekocht moeten worden . Alle energiegebruikende en intrinsiek gezonde voedingsmiddelen (vlees, zuivel) worden beperkt, zodat er voedingsuplementen uit de fabriek nodig zijn. Een triest toekomstscenario, maar het is niet anders.
mee eens dat de energietransitie met huidige plannen (wind, zon, waterstof, bezuinigen, enz.) niet haalbaar is. Maar genoemde "oplossing" - beperking van de bevolking is dat evenmin. Kijk naar (bijv.) de effecten van de een-kindpolitiek van China: enorme vergrijzing, geen jongelui om voor de oudjes te werken, enz.. De enige echte mogelijke oplossing is: morgen beginnen met bouw kerncentrales. Veiliger en schoner kan het niet. Het afvalprobleem is non-existent: met de huidige wijze van energie opwekken is dat probleem vele malen groter - ook voor toekomstige generaties. Wij hebben nú last van de CO2 van een eeuw geleden. Door kerncentrales te bouwen wordt het rendabel om te werken aan verbetering van de techniek: efficiënter en schoner. Het argument "veel te duur" geldt al niet meer bij de huidige gasprijzen. Alle respect voor Angela Merkel, maar haar besluit om te stoppen met kernenergie was rampzalig.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.