Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse industrie moet aan het stopcontact

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
783 keer bekeken
  •  
stopcontact_06.jpg

Fors veel meer wind op zee en de elektrificatie van de Nederlandse industrie. Een coalitie van bedrijven en milieuorganisaties komt met deze oproep aan de politieke partijen, die nu druk bezig zijn met de formatie. Volgens de coalitie staat de industrie op een belangrijk kruispunt. 'Willen we in Nederland de energie-intensieve industrie verduurzamen dan is die elektrificatie essentieel'. De oproep aan het nieuwe kabinet sluit aan op de ‘Routekaart Elektrificatie’ die deze week is gepresenteerd. In Vroege Vogels een gesprek hierover met Paulien Herder, decaan en hoogleraar energiesystemen aan de Technische Universiteit Delft.

windmolenpark_unsplash

© Unsplash

Meer stroom

Het adviesrapport is opgesteld door TKI (Topconsortia voor Kennis en Innovatie Industrie), ingenieursbureau DNV en TNO. Om te zorgen dat de industrie in 2050 geen Co2 meer uitstoot moet er overgestapt worden op duurzame energiebronnen, zoals groene waterstof, aldus het rapport. Het gevolg is dat de behoefte aan stroom in de toekomst veel groter is dan nu. Zo heeft de industrie naar schatting drie tot vier keer meer nodig dan het nu gebruikt. Volgens het rapport betekent dit dat er op de Noordzee veel meer windmolens moeten worden gebouwd. Verder wordt het gebruik van kernenergie en biomassacentrales nog als optie genoemd.

Overheid moet regie nemen

Een coalitie van bedrijven en milieuorganisaties (de Power-to-industry-coalitie) roept de overheid op om met een plan te komen voor de elektrificatie van de Nederlandse industrie. Ze noemt het zorgwekkend dat er in de recent gepresteerde Prinsjesdagplannen helemaal geen aandacht hiervoor is. Volgens de coalitie moet overheid de regie nemen, investeren in de infrastructuur en subsidies beschikbaar stellen.

maasvlakte_tweede.jpg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.