Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlandse bedrijven verschepen giftige brandstof

20 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
uitlaatgas__JT.jpg

© Foto: JT (Creative Commons)

Het rapport Dirty Diesel van de Zwitserse niet-gouvernementele organisatie Public Eye, heeft harde bewijzen gepubliceerd waaruit blijkt dat internationale brandstofbedrijven op grote schaal giftige brandstof exporteren naar Afrika. Een groot deel hiervan wordt geproduceerd door bedrijven in het havengebied van Nederland en België.

Olie afkomstig uit Afrika

Het is voor bedrijven voordelig om giftige stoffen te mixen met olie van goede kwaliteit en deze vervolgens terug te sluizen als een mindere kwaliteit benzine en diesel. Dit drukt de kosten van het normaliter dure afvalverwerkingsproces van de toxische stoffen. De olie is vooral afkomstig uit Afrikaanse landen; de milieunormen liggen hier veel lager dan in de westerse landen. De brandstof gaat onder meer naar Nigeria, Mali, Liberia, Senegal en Ghana.

Hoofdrol voor Nederlandse havenbedrijven

Twee Nederlandse bedrijven doen dit ook en spelen zelfs een hoofdrol in het proces. Het gaat om de bedrijven Vitol en Trafigura zij hebben beide raffinaderijen en opslagtanks in het zogenoemde ARA-gebied (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen), hier mengen zij de grondstof met giftige stoffen en verschepen het vervolgens naar Afrika. De bedrijven verzorgen de brandstof levering maar bezitten ook de pompstations waar de brandstof wordt verkocht, op deze manier beheersen zij de hele keten.

Brandstof onderzocht

In acht landen is brandstof van pompstations onderzocht. Hieruit kwam dat de vervuilde diesel wel 378 keer zoveel zwavel bevatte als in Europa is toegestaan. In het Dirty Diesel rapport staat tevens dat de normen van andere giftige stoffen zoals benzeen ook de Europese norm overschrijden.

Toenemende luchtvervuiling in Afrikaanse steden

Doordat de giftige stoffen worden uitgestoten in vooral de Afrikaanse grote steden zullen hier de risico's het grootst zijn, aldus een recent VN onderzoek. Volgens de ICCT, een organisatie die onderzoek doet naar schoon vervoer, heeft de bevolking in Afrika in 2030 dan ook een drie keer zo hoge kans om te sterven aan de gevolgen van fijnstof dan de bevolking van Europa, de VS en Japan bij elkaar.

Niet illegaal

Omdat de verkoop van vervuilende brandstof in Afrika niet illegaal is spreken Trafigura en Vitol de resultaten niet tegen. Ze zeggen de aanpak van de uitstoot van giftige stoffen wel te steunen, maar dat ze geen invloed hebben op de milieunormen in die landen.
Bron: NOS

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.