Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlandse boeren willen afschot van dassen

7 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
das_33.jpg

© Fotograaf: ed71dekker

Nederlandse boeren pleiten voor afschot van dassen. Dat stelt LTO Noord voorzitter Jakob Bartelds in het radioprogramma Dit is de Dag. Volgens hem is de populatie inmiddels zo groot dat 'verantwoord faunabeheer' nodig is om schade te voorkomen.

6000 dassen

Jaap Dirkmaat van Stichting Das&Boom is het hier totaal niet mee eens. "Er zijn in Nederland een paar miljoen koeien en varkens en maar 6.000 dassen. We wonen op een levende planeet die we moeten delen met de natuur. Niet in een steriel laboratorium waarin je vee kunt houden."

Schade

Dirkmaat en Bartelds discussieerden over de groeiende dassenpopulatie in het radioprogramma. Volgens Dirkmaat voeren de boeren een hetze tegen de das. Het dier wordt het leven zuur gemaakt. Bartelds noemt dat boeren veel last hebben van schade aan hun gewassen door de das. Ook zouden trekkers wegzakken in de holen die dassen graven in de grond. Dirkmaat noemt dit onzin. 
Beluister het hele gesprek hier terug

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.