Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlandse boer mag meer stront uitrijden

  •  
25-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
bemesten_07.jpg
Nederlandse boeren mogen meer stront op eigen grond uitrijden dan eigenlijk is afgesproken in Europa. De Nederlandse boeren krijgt een ontheffing op de zogeheten nitraatrichtlijn, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma vrijdag aan de Tweede Kamer.
De ontheffing betekent dat Nederlandse boeren onder voorwaarden in plaats van 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare 250 of 230 kilogram (afhankelijk van de locatie) stikstof per jaar per hectare mogen lozen. De ontheffing geldt tot en met 2017.
De ontheffing is volgens Dijksma van groot belang voor Nederlandse boeren. ,,De bodemvruchtbaarheid wordt erdoor bevorderd zonder dat het milieu wordt geschaad en het vermindert de mestdruk in Nederland. Dat laatste is niet alleen voor melkveehouders, maar ook voor de varkens- en pluimveehouderij van grote betekenis.''
Eén van de voorwaarden die de Europese Commissie aan de Nederlandse uitzonderingspositie heeft gesteld is dat minstens 80 procent van de grond van de boer uit grasland moet bestaan, wil hij voor de ontheffing in aanmerking komen. De afgelopen jaren was de eis 70 procent grasland. Voor boeren die daardoor in de knel komen, wil Dijksma een redelijke overgangstermijn treffen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.