Nederlandse bodem biedt mogelijkheden CO2-opslag
• 27-03-2007
• leestijd 1 minuten
CO2-opslag maakt een goede kans in Nederland. De bodem biedt verschillende mogelijkheden om het broeikasgas op te slaan. De benodigde techniek daarvoor is ook redelijk betaalbaar. Verwacht wordt dat er halverwege deze eeuw grote milieuwinst behaald kan worden.
Dit blijkt uit een studie van de Utrechtse onderzoeker Kay Damen. Hij heeft geconcludeerd dat nieuwe kolencentrales die uitgerust worden met filters vanaf 2020 jaarlijks 15 miljoen ton CO2 uit de lucht kunnen halen. Deze techniek kan ook toegepast worden in bestaande poederkoolgestookte centrales. Dat is wel kostbaarder, maar kan vanaf 2050 een reductie realiseren van 60 tot 84 miljoen ton CO2 per jaar (als de elektriciteitsproductie verdubbelt). Wel is er kans op een lekkage van CO2 via breuklijnen en putten in de bodem.
Een andere onderzoeker, Saikat Mazumder, heeft een studie gedaan waaruit blijkt dat steenkool zeer geschikt is om CO2 te filteren en op te slaan. Injectie van rookgas in steenkoollagen kan ook het methaan (aardgas) uit die lagen halen, dat gebruikt kan worden als brandstof.