Nederlandse bedrijven op de bres voor goed hout
• 01-02-2011
• leestijd 2 minuten
Het Nederlandse bedrijfsleven en lokale overheden gaan massaal op de bres voor goed hout. In een gemeenschappelijke verklaring vragen zij Staatssecretaris Atsma om de normen voor duurzaam bosbeheer hoog te houden. Daarmee steunen zij het WNF in zijn oproep om het Maleisische houtkeurmerk MTCS niet van het predicaat duurzaam te voorzien.
De oproep aan het adres van de Nederlandse regering is afkomstig van grote concerns waaronder warenhuizen V&D en Kwantum, doe-het-zelfzaken Praxis en Gamma, bouwbedrijven VolkerWessels en Heijmans en lokale overheden zoals de gemeente Utrecht en het Stadsgewest Haaglanden. De organisaties roepen Staatssecretaris Atsma (milieu) op om het Maleisische houtcertificaat MTCS niet op te nemen in het Nederlandse inkoopbeleid voor duurzaam hout. Dit houtkeurmerk het predicaat duurzaam verlenen, leidt in de ogen van het bedrijfsleven tot verwarring bij de consument en straft koplopers in het bedrijfsleven die vooroplopen wat betreft duurzaamheid.
Consumentenvertrouwen ondermijnen
De Nederlandse overheid wil vanaf 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Voor gemeenten geldt dat zij vanaf 2010 driekwart van hun producten en diensten duurzaam inkopen en provincies streven naar 50%. Over de duurzame inkoop van hout laat de Nederlandse regering zich adviseren door TPAC (Dutch Timber Procurement Assessment Committee). Deze adviescommissie stelde onlangs dat het Maleisische houtkeurmerk MTCS niet voldoet aan de normen die Nederland stelt voor duurzaam bosbeheer. Belangrijkste redenen zijn dat MTCS niet voorkomt dat bos wordt kaalgekapt om plaats te maken voor plantages en dat de rechten van de lokale bevolking onvoldoende worden gerespecteerd. Daarom ondermijnt een goedkeuring van MTCS volgens de bedrijven ‘het moeizaam opgebouwde vertrouwen van de consument in het beleid voor duurzame inkoop’.
De Nederlandse bedrijven zijn van mening dat de houthandel gebaat is bij een eenduidige definitie van duurzaam hout om de communicatie naar de klant en het eigen inkoopbeleid op af te stemmen. Goedkeuring van MTCS schept onduidelijkheid omdat verschillende kwaliteiten worden toegelaten, vinden de concerns. Daarnaast straft de overheid koplopers in het bedrijfsleven die hebben geïnvesteerd in certificeringsystemen die wel voldoen aan de criteria voor duurzaam bosbeheer.