Vroege Vogels

Nederlandse bedrijf wil palmoliegestookte centrales bouwen

  •  
28-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_148892.jpg
Het Nederlandse bedrijf Biox is van plan om ook in het buitenland elektriciteitscentrales te gaan bouwen die voornamelijk worden gestookt met bijproducten van palmolie. ,,Wij voeren al oriënterende gesprekken met diverse partijen'', zei directeur Ard van de Kreeke donderdag.
Biox, dat sinds een jaar als zelfstandig en snelgroeiend bedrijf actief is als leverancier van duurzame biobrandstoffen aan elektriciteitscentrales in Europa, maakte al eerder bekend bezig te zijn met de voorbereidingen voor de bouw van drie van dit soort centrales: in Vlissingen-Oost, op de Rotterdamse Maasvlakte en in de Groningen Eemshaven.
Als alles meezit, kan in het eerste kwartaal van 2006 met de bouw van deze centrales worden begonnen. De bouw duurt circa een jaar. De bouwkosten bedragen ongeveer 50 miljoen euro per centrale.
Biox denkt nu ook aan de bouw van centrales in landen als Italië, Duitsland en Griekenland. Volgens Van de Kreeke is de tijd er rijp voor. Steeds meer Europese landen promoten het stoken van biomassa om de uitstoot broeikassen te verminderen. Biomassa is bovendien aantrekkelijker geworden doordat conventionele brandstoffen, met name olie en gas, sterk in prijs zijn gestegen.
Palmolie geldt als CO2-neutraal. Een op deze grondstof gestookte centrale stoot wel koolstofdioxide (CO2) uit, maar daar staat tegenover dat de palmbomen eenzelfde hoeveelheid van dit broeikasgas uit de lucht halen om te kunnen groeien.
Bron: ANP
Volgens Milieudefensie moet geïmporteerde biomassa duurzaam zijn. Op die grond kan palmolie niet meer worden verstookt in electriciteitscentrales, omdat de palmoliesector wordt gekenmerkt door ontbossing, vervuiling en schendingen van mensenrechten. De milieuorganisatie is verheugd dat de minister Hogervorst zich zal gaan inzetten voor duurzaamheidscriteria voor biomassa en roept de regering op zulke criteria ook vast te stellen voor andere importproducten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.