Vroege Vogels

Nederlands project voor biogas wint energieprijs

  •  
12-04-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_197581.jpg
Een Nederlands project voor de productie van biogas in dorpen in Vietnam heeft woensdag in Brussel een prijs gewonnen voor duurzame energie. Het project van ontwikkelingsorganisatie SNV won de 'Energy Globe' in de categorie lucht.
Het biogasproject bestaat uit installaties die door middel van fermentatie van dierlijke en menselijke uitwerpselen gas oplevert waarop een kooktoestel kan draaien of een gaslamp kan branden. De poep van twee koeien of vier varkens is al genoeg om voldoende biogas te produceren.
Zo'n installatie kost rond de 300 euro, maar dat is in een paar jaar al terugverdiend door besparing op de kosten van brandhout. De werking is ook beter voor de mensen omdat er geen ongezonde rook vrijkomt, zoals bij koken op brandhout.
SNV heeft sinds 1989 al 140.000 biogasinstallaties opgezet in Nepal, maar de prijs ging naar het programma met 20.000 installaties in Vietnam. SNV wil daar nog uitbreiden met 100.000 stuks.
Alleen al in Nepal heeft het project ook nog eens voor 10.000 banen gezorgd in de bouw van de installaties en het onderhoud. ,,We helpen straks een miljoen mensen in Azië aan duurzame energie'', aldus directeur Dirk Elsen van SNV.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.