Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlands hitterecord kan dinsdag sneuvelen

7 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zon pixabay

© Foto: pixabay

Een dag nadat Nederland de tweede officiële hittegolf in drie weken tijd voor de kiezen heeft gekregen, wordt dinsdag mogelijk de hoogste temperatuur bereikt die ooit in ons land is gemeten. Dat hitterecord dateert van 23 augustus 1944 toen het kwik in het Gelderse Warnsveld opliep tot 38,6 graden.

Zand in de lucht

“Vooral voor weerkundigen een spannende middag. We komen in elk geval heel dicht in de buurt van dat record”, aldus een woordvoerder van Weeronline. Hij is wel bang dat Saharazand in de lucht, roet in het eten gooit. “Dat zand zorgt ervoor dat het zonlicht wordt gefilterd en daardoor kan de temperatuur iets minder hard oplopen.” Het zand heeft volgens hem een “dusdanig remmend effect” dat het nog wel eens een spelbreker kan worden.

Warme avond

Vooral de laatste uren van dinsdagmiddag zal het erom spannen, denkt Weeronline. “Het is heel goed mogelijk dat het warmste moment van de dag ergens tussen 18.00 en 19.00 uur wordt gemeten.”
De vorige officiële landelijke hittegolf, gemeten in De Bilt, was van 15 tot en met 27 juli. De tweede hittegolf begon twee dagen later, op 29 juli.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar