Nederlands Caribisch koraal in relatief gunstige staat
• 07-09-2012
• leestijd 1 minuten
Koraal in het Caribisch gebied van het Koninkrijk der Nederlanden verkeert in relatief goede staat in vergelijking met koraal in andere Caribische zeeën. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van natuurorganisatie IUCN (International Union for Conservation of Nature).
Koraal in het Caribisch gebied
Op veel plaatsen is op dit moment nog ruwweg 30 procent van het ‘Nederlandse’ koraal over. Gemiddeld resteert in het hele Caribisch gebied nog slechts acht procent van het levende koraal. In de jaren zeventig was nog ongeveer de helft van het oorspronkelijke levende koraal aanwezig.
Ondanks het relatief sterke koraal in het Caribisch gebied van het Koninkrijk der Nederlanden gaat het levende koraal ook hier al decennia langzaam maar zeker achteruit. Net zoals in andere Caribische gebieden zijn de oorzaken vervuiling, overbevissing en opwarming van de oceanen als gevolg van de klimaatverandering.
IUCN-rapport
Het ‘Nederlandse’ koraal heeft wel minder last van vervuiling en overbevissing, en staat bovendien iets minder bloot aan natuurrampen als tropische orkanen. Volgens het IUCN-rapport zet het verlies van het levende koraal echter over de hele breedte onverminderd door.
Toerisme en vissen
Eilandbewoners zijn sterk afhankelijk van koraalriffen. Levende koralen zijn essentieel voor het toerisme en belangrijke broedkamers voor vissen en daarmee voor de lokale visserij.
Visquota's
Volgens IUCN moeten er strikte visquota's gaan gelden in het Caribisch gebied, en kan het koraal beter worden behouden door meer beschermde zeereservaten in te stellen. Verder moeten de Caribische eilanden voor minder vervuiling van de omringende zeeën zorgen.