Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlanders winnen ‘Knights of the Flyway’_08_04_2014

  •  
08-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fly.jpg
Op 1 april 2014 streden 20 internationale teams mee in de ‘Champions of the Flyway’. Een ludiek beschermingsevenement in Eilat (Israël) georganiseerd door Vogelbescherming Israël en Birdlife international. Alleen al in Egypte komen jaarlijks 10 miljoen vogels om door ervaren vogelvangers. Maar ook Malta is een ware hel voor onze trekvogels met jaarlijks meer dan 5 miljoen slachtoffers. Het doel van het evenement was het binnenhalen van beschermingsgeld voor trekvogels in het middellands zeegebied.  
Het enige deelnemende Nederlandse team ‘Focusing on Wildlife Sprinters’ won de prestigieuze award ‘Knights of the Flyway’ – de prijs voor het team wat het meeste bijdroeg aan het succes van het evenement.
Tijdens een intensieve 24-uurs race (Big Day) op 1 april 2014 streden in het zuiden van Israël 20 internationale teams van vogelaars voor de titel ‘Champions of the Flyway’. Het team met de meeste waargenomen soorten was uiteindelijk een Israëlisch-Palestijns team (The Palestine Sunbirders) met 169 soorten. Totaal werden door alle teams tezamen deze dag 247 soorten gezien, wat de helft is van het totaal in Israël ooit waargenomen vogelsoorten – een unieke prestatie.
Het Nederlandse team bestaande uit Gert Ottens, Martijn Verdoes en Marc Guyt kwam uiteindelijk met 151 soorten op een vierde plaats in de categorie Internationale teams. Doneren voor de bescherming van de trekvogels kan nog steeds via www.justgiving.com/COTFFOWS.
Deze wedstrijd wordt niet alleen georganiseerd om het wonder van de vogeltrek te vieren, maar vooral om geld in te zamelen om BirdLife International te steunen bij de strijd tegen de illegale moord op trekvogels. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels geschoten, vergiftigd of gevangen op lijmstokken en bereiken nooit hun overwinterings- of broedgebieden, wat in sommige gevallen wezenlijk bijdraagt aan de achteruitgang van populaties en dus de ecosystemen waar deze soorten in leven. Door alle teams bij elkaar is tot op heden 60.000 dollar opgehaald. 30.000 dollar hiervan komt ten goede aan de bescherming van trekvogels in Batumi (Georgië). Het overige geld komt ten goede aan andere beschermingsprojecten van trekvogels.
Het is misschien wel het meest fascinerende fenomeen uit de vogelwereld, maar jammer genoeg niet zonder gevaren - de vogeltrek. Eilat, in zuid-Israël, is een van de beste plekken ter wereld om dit spectaculaire fenomeen te beleven. Elk voor- en najaar trekken hier 500 miljoen vogels langs. Het mag dan ook geen toeval heten dat juist hier, voor de eerste keer, het internationale evenement ‘Champions of the Flyway’ is georganiseerd door Vogelbescherming Israël en Birdlife international.

Beluister de reportage 23 maart 2014
Bron: Champions of the Flyway
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.