Nederlanders scheiden massaal afval ondanks ‘gedoe’_31_05_2012
• 31-05-2012
• leestijd 2 minuten
Het merendeel van de Nederlanders geeft aan thuis hun afval te scheiden (94% van respondenten tot 35 jaar, 90% van de respondenten boven 35 jaar). Tegelijkertijd vindt men afvalscheiding wel veel gedoe (27% van de jongeren en 19% van de ouderen). De belangrijkste reden om afval te scheiden is het sparen van het milieu. Voor ouderen geldt dit meer dan voor jongeren. Jongeren scheiden hun afval vaker dan ouderen uit gewoonte. Deze en andere uitkomsten uit het onderzoek worden vandaag tijdens ‘Rio aan de Maas’ in Rotterdam gepubliceerd. Rio aan de Maas laat duurzame initiatieven zien van buurten, ondernemers, bestuurders en jongeren. NCDO, centrum voor mondiaal burgerschap, voerde het onderzoek uit in samenwerking met TNS/NIPO, omdat de omgang met afval één van de grootste mondiale vraagstukken van deze tijd is.
Jongeren en ouderen
Consumenten zien vooral rol voor zichzelf en de producent bij tegengaan afval
Drie op de vier Nederlanders vindt dat de verantwoordelijkheid voor de hoeveelheid afval die jaarlijks geproduceerd wordt in de eerste plaats bij consumenten en producenten ligt. Jongeren verschillen hierin niet van ouderen. Ook vindt de meerderheid van de Nederlanders het belangrijk dat verpakkingen van producten biologisch afbreekbaar zijn. Oudere Nederlanders vinden dit vaker dan jongeren. Eén op de drie jongeren en de helft van de ouderen is bereid meer te betalen voor een product als deze verpakt is in een biologisch afbreekbare verpakking. Jongeren zijn bereid een hoger bedrag te betalen voor een product dat verpakt is in een biologisch afbreekbare verpakking dan oudere Nederlanders (14% versus 8%).
Milieu een van de thema’s bij Rio aan de Maas
Tijdens Rio aan de Maas in de Van Nelle fabriek in Rotterdam komen de drie pijlers samen van duurzame ontwikkeling: groen, sociaal en economisch. Meer dan 1000 deelnemers gaan zelf aan de slag om een (eigen) duurzaam idee of initiatief te concretiseren of te versterken. Er zijn milieucoaches, er is het debat ‘Ik kan, ik wil, ik doe – duurzaam’ en het streven is om ‘Green deals’ te sluiten; praktische afspraken over ‘groene’ initiatieven variërend van energie tot biodiversiteit, die leiden tot groene groei.
Bron: NCDO