Vroege Vogels

Nederlanders verbruiken minder energie

  •  
24-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolens_03.jpg
Nederlandse huishoudens verbruiken steeds minder energie. Met name het gasverbruik laat sinds het jaar 2000 een sterke daling zien: van 1.747 naar 1.341 kubieke meter. Sinds 2005 daalt ook het elektriciteitsverbruik, hoewel niet constant. De daling in 2011 ten opzichte van het jaar ervoor werd in 2012 weer bijna teniet gedaan. Het verbruik van oliebrandstoffen daalde sinds 2000 met 4,6 procent naar 1.018 liter per huishouden in 2012.
Daling
Met name de daling in het gasverbruik is opvallend. Deze afname wordt toegeschreven aan verbeterde isolatie van woningen en efficiëntere verwarmingsketels. Aardgas is evenwel nog steeds de grootste energiebron in een gemiddeld Nederlands huishouden: van de 111 Gigajoule aan energie per jaar wordt 38 procent uit aardgas gehaald. Motorbrandstoffen en elektriciteit volgen met respectievelijk 30 en 28 procent.

Minder verbruik, hogere rekening
De daling in het energieverbruik vertaalt zich niet in een lagere rekening. Deze steeg in 12 jaar tijd van gemiddeld 1.200 euro naar 1.790 euro. De hogere energiebelasting en de gestegen netwerktarieven voor elektriciteit en leveringsprijzen voor gas zijn hiervan de oorzaak.
Groene stroom
Van de totale hoeveelheid elektriciteit die in Nederland wordt geproduceerd is zo'n 14 procent CO2-arm, waarvan 3-4 procent kernenergie. Desondanks is 35 procent van de geleverde stroom 'groen'. Dat is mogelijk doordat veel groene energie wordt geïmporteerd. De Autoriteit Consument en Markt i ziet erop toe dat tegenover elke kilowatt groene stroom ook duurzame productie staat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.