Nederlanders somber over klimaat
• 10-11-2006
• leestijd 2 minuten
Klimaatverandering is een onderwerp dat Nederlanders steeds meer zorgen baart. Bijna de helft (47 procent) - en mensen onder de veertig jaar meer nog dan 40-plussers - gaat er zelfs van uit dat het klimaat de komende tien jaar behoorlijk tot drastisch gaan veranderen.
Een en ander blijkt uit een 'klimaatmonitor' onder bijna duizend Nederlanders door het onderzoeksbureau GfK Panelservices. Een op de vijf (18 procent) maakt zich (erg) veel zorgen wat er te gebeuren staat. Onder CDA-stemmers (9 procent) ligt dit percentage lager. SP-stemmers (28 procent) maken zich er vaker druk over. GfK bracht de resultaten van de in september verrichte peiling donderdag naar buiten.
Een stijging van het waterpeil met overstromingen wordt als het grootste gevaar gezien (33 procent), gevolgd door hete zomers en droogte. 65-Plussers zien overstromingen vaker als het grootste gevaar (43 procent).
De sleutel tot actie tegen klimaatverandering ligt in handen van 'internationale overheden', en niet zozeer de nationale overheid of het bedrijfsleven, vindt een meerderheid van 41 procent. In Nairobi (Kenia) is momenteel een VN-klimaattop aan de gang, mede bedoeld om een aanzet te geven tot verdergaande maatregelen tegen de opwarming van de aarde.
Mannen (76 procent) vinden vaker dan vrouwen (63 procent) dat de overheid informatie moet verstrekken over klimaatveranderingen. Jonge Nederlanders (onder 40 jaar) en hoger opgeleiden verwachten in dit opzicht meer van de overheid, dan ouderen en lager opgeleiden.
Een klimaatonderzoek kan niet zonder een peiling naar het belang van het weer, vond GfK. Niet echt verrassend kwam uit het onderzoek dat de overgrote meerderheid (84 procent) het weerbericht minimaal dagelijkse kost vindt. Zo'n 32 procent kijkt of luistert circa vijf keer naar het weerbericht. De bekendste en ook favoriete weerman is Piet Paulusma van SBS6. Hij krijgt 23 procent van de stemmen onder personen die meer dan één weerman of weervrouw kennen.
Bron: ANP