Vroege Vogels

Nederlanders minder bang voor klimaatverhuizing dan EU-gemiddelde

  •    •  
22-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
Overstroming

Overstroming

© Pixabay

Een kwart van de Nederlanders denkt in de toekomst te moeten verhuizen wegens klimaatverandering, tegenover het gemiddelde van 29 procent in de hele Europese Unie. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Investeringsbank (EIB) onder ruim 30.000 respondenten.

Dit is de vierde keer dat het EIB een dergelijk onderzoek uitvoert om de klimaatstandpunten van EU-burgers in kaart te brengen. "Als klimaatbank van de Europese Unie is het onze verantwoordelijkheid om naar die bezorgdheden te luisteren en ze samen met beleidsmakers en partners uit de bedrijfswereld concreet aan te pakken", verklaart Kris Peeters, vicevoorzitter van de EIB.

Jongeren

Fransen en Spanjaarden maken zich het meeste zorgen volgens het onderzoek. En Finland het minst: slechts 16 procent van de bevraagden acht de kans in de toekomst te moeten verhuizen als waarschijnlijk. Opvallend is dat, zowel in Nederland als in de rest van de EU, de leeftijdsgroep 20- tot 30-jarigen zich het meest zorgen maakt over klimaatverhuizing. Een op de twee EU-twintigers denkt te gaan moeten verhuizen in de toekomst, in Nederland geldt dat voor 44 procent van de twintigers.

Verder blijkt uit de enquête dat 56 procent van de Europeanen en Nederlanders denkt dat maatregelen zoals de energietransitie zullen zorgen voor economische groei. Ook denkt een meerderheid dat klimaatmaatregelen zullen zorgen voor een betere levenskwaliteit en voor nieuwe banen. Hierin zijn Nederlanders zelfs optimistischer dan de rest van Europa.

Leefwijze

In het onderzoek werd ook aandacht besteed aan individuele veranderingen in leefwijze, die een positieve invloed zouden kunnen hebben op klimaatveranderingen. Nederlanders denken dat de meerderheid van het land over 20 jaar zal rijden in een elektrische auto en meer vanuit huis zal werken om klimaatverandering tegen te gaan. Er is minder animo voor een plantaardig dieet en een quotum voor energieverbruik.

Wel 96 procent van EU-burgers denkt dat klimaatverandering in 2050 nog steeds aanwezig zal zijn. 72 procent van Nederlanders denkt dat het over dertig jaar nog steeds een serieus probleem zal zijn. Hierin zijn we ongeruster dan het Europese gemiddelde van 66 procent.

Bron: ANP en EIB

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.