Vroege Vogels

Nederlanders houden van stadsvogels!

  •    •  
25-04-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_155674.jpg
Maar liefst 93% van de Nederlanders vindt vogels in de stad belangrijk. Dit blijkt uit een representatieve steekproef van Vogelbescherming Nederland onder inwoners van grote steden. Tijdens een Stadsvogelconferentie die dinsdag gehouden wordt in Amsterdam RAI, roept Vogelbescherming de Nederlandse gemeenten op actiever rekening te houden met vogels in de stad. Directeur Adri de Gelder van Vogelbescherming Nederland overhandigt het Actieplan Stadsvogels aan mevrouw Ineke Bakker, DG Ruimte van het Ministerie van VROM.
Vogelbescherming roept gemeenten op tot actie
Nederland is aan het verstedelijken en dat betekent dat steeds meer vogels zijn aangewezen op steden en dorpen als hun leefgebied. Ze vinden er voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen, die in buitengebieden meer en meer verdwijnen. Afgelopen decennia heeft een toenemend aantal verschillende vogelsoorten hun toevlucht tot de bebouwde omgeving genomen. Bijna alle mensen vinden dat vogels de stad leefbaarder maken en er meer ruimte gecreëerd moet worden voor vogels in de stad. 
Stadsnatuur als infrastructuur
Adri de Gelder van Vogelbescherming Nederland: "Vogels horen net zo bij de stad, bij ons menselijke bestaan als andere zaken, zoals openbaar vervoer, cultuur en winkels. Vogels en natuur zijn een basisvoorziening en daarmee een zaak van en een taak voor het openbaar bestuur."
Wat Vogelbescherming betreft moeten stadsvogels ook meer aandacht krijgen op basisscholen. Er dienen op grote schaal lesprojecten en buitenlessen ontwikkeld te worden. Voor mensen die niet mobiel zijn, spelen stadsvogels een erg belangrijke rol in het dagelijks leven. Met de aanleg en beheer van tuinen en parken bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen, dient daar meer rekening mee gehouden te worden.
Overheid
Ineke Bakker, DG Ruimte van het Ministerie van VROM, erkent in haar toespraak tijdens de Stadsvogelconferentie het belang van stadsgroen. Tijdens een door VROM gehouden onderzoek blijkt dat "groen in de stad" als één van de toppers op het verlanglijstje van veel mensen staat. VROM wil meer groen in de stad stimuleren, zo blijkt uit het plan van aanpak, naar aanleiding van het onderzoek. Hierin staat dat het niet alleen moet gaan om plantsoenen en de bomen in het park, maar om de totale fysieke omgeving, waaronder ook het ontwerp van gebouwen. Onlangs hebben al 31 grote steden samen met de overheid een intentieverklaring ondertekend om groen in brede zin hoger op de agenda te krijgen.
Actieplan
Behalve gemeenten roept Vogelbescherming Nederland ook anderen op om een rol te spelen bij het vogelvriendelijker inrichten en beheren van stad en dorp. Het Actieplan Stadsvogels is vooral ook bedoeld voor stedenbouwkundigen, planologen, architecten, hoveniers, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en bouwbedrijven.
In het Actieplan staan tal van voorbeeldprojecten die verspreid over Nederland worden uitgevoerd en hun nut bewijzen. Zo krijgt de ecologisch ingerichte VINEXwijk De Kersentuin in Utrecht aandacht, maar ook het ecologische proefproject in de Australiëhaven te Amsterdam. Op veel plaatsen worden al vogelvriendelijke maatregelen getroffen voor huiszwaluwen (Woensdrecht), gierzwaluwen (Kampen) en voor oeverzwaluwen (Almere, Bergen op Zoom).
Enquête
Uit de in opdracht van Vogelbescherming gehouden enquête naar hoe mensen stadsvogels beleven, blijkt dat vrijwel iedereen vogels rondom huis gezellig vindt (84%). Daarnaast betekenen vogels natuur en vrolijkheid en dragen bij aan een leukere tuin en woongenot. Slechts een kleine groep merkt op dat vogels ook viezigheid en poep met zich meebrengen (15%) en lawaai veroorzaken (5%).
Voor de meerderheid is de eigen tuin (62%) of het balkon (23%) de plaats om van vogels te genieten. Ook het openbaar groen in de eigen woonbuurt (60%) of een park in een ander deel van de stad (35%) scoren hoog wat het genieten betreft. Buiten de stad geniet eenderde van vogels (36%).
Wat vindt de Nederlander de leukste stadsvogel?
Top drie:
1. Mus (huismus)
2. Mees (kool- en pimpelmees)
3. Roodborst
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.