Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlanders aten minder vlees vorig jaar

  •  
28-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
meat-1030729_1920 vlees

© Pixabay

Nederlanders aten vorig jaar minder vlees doordat ze minder uit eten konden als gevolg van de coronamaatregelen. De vleesconsumptie werd thuis maar voor een deel gecompenseerd, meldt Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen University.

Daling van vleesgebruik

Volgens de onderzoekers daalde het vleesverbruik vorig jaar met 1,9 kilo per persoon. Het totale vleesverbruik per hoofd van de bevolking bedroeg 75,9 kilo. In 2019 was dit nog 77,8 kilo. De term vleesverbruik slaat op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan wordt geconsumeerd als vlees en vleeswaren.

In 2010 was er nog een piek in het vleesverbruik van 79 kilo. In de jaren daarna daalde dit gestaag tot 76,7 kilo in 2017. In de twee jaren daarop was er weer sprake van een lichte stijging.

Nog steeds hoog

Afgelopen jaar ging het om de grootste daling van de vleesconsumptie sinds de eerste meting in 2005. Maar volgens de dierenactivisten is de hoeveelheid vlees die Nederlanders aten nog altijd "ongezond hoog".

Gemiddeld werd er 730 gram vlees en vleeswaren per week gegeten afgelopen jaar. "Dat is 46 procent meer dan het Voedingscentrum adviseert als maximum, vanwege de gezondheidsrisico’s van het eten van te veel vlees", stelt Wakker Dier.

Evenveel vleeseters

Het aantal Nederlanders dat vlees eet, blijft dit jaar nagenoeg gelijk, stelt Natuur & Milieu in de Vegamonitor. Ruim zes op de tien mensen omschrijven zichzelf als vleeseter, stelt de organisatie op basis van onderzoek onder bijna duizend respondenten. Volgens Natuur & Milieu schommelt het aantal vleeseters al jaren rond de 60 procent.

Ongeveer 3 op de 10 mensen zien zichzelf anno 2021 als flexitariër en eten minstens een dag in de week geen vlees. 3 procent eet wel vis maar geen vlees en nog eens 3 procent noemt zichzelf vegetariër. 1 procent van de ondervraagden is veganist. Gemiddeld eten Nederlanders 5,4 dagen per week vlees of vis, 1,3 dagen vegetarisch en 0,3 dagen veganistisch (dus ook zonder zuivel of ei).

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor