Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlander fotografeert uniek haaiengedrag

  •  
05-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Haai laat ingewanden zien

© Als je goed kijkt zie je de ingewanden aan de achterzijde.

Nederlands 'bekendste haaienfotograaf' Peter Verhoog heeft heel vaak grote roofhaaien voor de lens gehad, maar een haai die spontaan zijn ingewanden liet zien nog niet eerder.
Verhoog, fotograaf bij de Dutch Shark Society, een stichting die zich opwerpt voor het 'zichtbaar maken' van en generen van positieve aandacht voor het lot van haaien in eigen land én buitenland, maakte in Zuid-Afrika een selfie met een drie meter lange zevenkieuwshaai; een unieke ‘prehistorische haai’ waarmee maar op enkele plaatsen ter wereld gedoken kan worden. Pas bij het thuis bekijken van de beelden zag hij, dat de haai iets liet zien, dat hij nog nooit eerder had gezien – sterker nog, nog niemand in het wild bij een haai had gezien.
Wetenschappers Mark Meekan van het Australian Institute of Marine Science en Sarah Fowler van de Britse Shark Trust bevestigden dat het ging om het zogenaamde 'spoelen van ingewanden', wat een haai of rog kan doen met zijn tot een spiraalvorm gevormde ingewanden , (Eng.: "Spiral valve"). Door deze vorm hebben de ingewanden een groter absorptievermogen voor voedingsstoffen, maar nemen minder ruimte in.
Verhoog was de allereerste die erin slaagde dit bij een haai in de vrije natuur te fotograferen, en publiceerde er samen met Georgina Wiersma, Mark Meekan en Sarah Fowler (Shark Trust) een peer-reviewed wetenschappelijk artikel over, dat in het gerenommeerde vaktijdschrift Marine Biodiversity van uitgeverij Springers in druk verscheen. Dat artikel kunt u hier lezen.
Peter Verhoog is bij duikfans en oceanofielen wereldberoemd door zijn 'haaienselfies' en avonturen met haaien.
Bron: Dutch Shark Society

Meer over:

haai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.