Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederlander fotografeert uniek haaiengedrag

5 jul 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Haai laat ingewanden zien

© Als je goed kijkt zie je de ingewanden aan de achterzijde.

Nederlands 'bekendste haaienfotograaf' Peter Verhoog heeft heel vaak grote roofhaaien voor de lens gehad, maar een haai die spontaan zijn ingewanden liet zien nog niet eerder.
Verhoog, fotograaf bij de Dutch Shark Society, een stichting die zich opwerpt voor het 'zichtbaar maken' van en generen van positieve aandacht voor het lot van haaien in eigen land én buitenland, maakte in Zuid-Afrika een selfie met een drie meter lange zevenkieuwshaai; een unieke ‘prehistorische haai’ waarmee maar op enkele plaatsen ter wereld gedoken kan worden. Pas bij het thuis bekijken van de beelden zag hij, dat de haai iets liet zien, dat hij nog nooit eerder had gezien – sterker nog, nog niemand in het wild bij een haai had gezien.
Wetenschappers Mark Meekan van het Australian Institute of Marine Science en Sarah Fowler van de Britse Shark Trust bevestigden dat het ging om het zogenaamde 'spoelen van ingewanden', wat een haai of rog kan doen met zijn tot een spiraalvorm gevormde ingewanden , (Eng.: "Spiral valve"). Door deze vorm hebben de ingewanden een groter absorptievermogen voor voedingsstoffen, maar nemen minder ruimte in.
Verhoog was de allereerste die erin slaagde dit bij een haai in de vrije natuur te fotograferen, en publiceerde er samen met Georgina Wiersma, Mark Meekan en Sarah Fowler (Shark Trust) een peer-reviewed wetenschappelijk artikel over, dat in het gerenommeerde vaktijdschrift Marine Biodiversity van uitgeverij Springers in druk verscheen. Dat artikel kunt u hier lezen.
Peter Verhoog is bij duikfans en oceanofielen wereldberoemd door zijn 'haaienselfies' en avonturen met haaien.
Bron: Dutch Shark Society

Meer over:

haai

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar