Vroege Vogels

Nederlander eet één dag per week minder vlees

  •  
03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
vlees kiloknaller

© Bron Pixabay

De vleesconsumptie van Nederlanders is gedaald van 5,7 dagen per week vlees in 2001 naar 4,8 dagen vlees per week in 2017. Dat blijkt uit de Vegamonitor, onderzoek uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu. 41% procent van alle Nederlanders eet minder vlees door de recente misstanden in de vleessector die onlangs in het nieuws zijn geweest.
Uit het onderzoek blijkt dat 66% bereid is om (nog) minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere misstanden te voorkomen. 88% vindt dat de overheid dringend meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote veestallen. Ook uit cijfers van het CBS blijkt dat de vleesconsumptie van Nederlanders jaarlijks met een kilo afneemt.

Eén miljoen auto’s

"De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Eén dag per week minder vlees eten, staat gelijk aan één miljoen minder auto’s op de weg," aldus Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. 61% van alle ondervraagden is zich bewust van de impact van vleesproductie op het milieu, blijkt uit het onderzoek.

Vleesfestijn in horeca

In het dagelijks leven neemt de vleesconsumptie af, maar in de horeca eten we steeds meer vlees. 70% bestelt een stukje vlees of kip als er buiten de deur wordt gegeten. Dit percentage ligt iets hoger dan vorig jaar. 36% vindt dat het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt is en 34% zou meer keuze willen.
"Hier ligt een schone taak voor de horeca: het aanbod van vegetarische gerechten op de kaart kan uitgebreider, zodat er meer keus is voor het toenemend aantal mensen dat vleesmindert. Veel restaurants houden het nu bij één vegetarisch gerecht versus een stuk of zeven vlees- of visgerechten. Niet meer van deze tijd. Minstens drie vegetarische gerechten op de kaart zijn nodig om het groeiend aantal vleesminderaars te bedienen," stelt Talitha Koek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.