Vroege Vogels

Nederland wil impasse walvisdiscussie doorbreken

  •  
22-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_110550.jpg

© actie zuid korea

Nederland wil samen met zes andere landen de impasse doorbreken die internationaal is ontstaan over het lot van de walvis. Dat blijkt uit een motie van de Nederlandse delegatie die in handen is van het ANP.
,,Het is geen motie om het moratorium open te breken. We willen de discussie op gang brengen'', verklaarde woordvoerder B. Bruggink van het ministerie van Landbouw vanuit Ulsan. In de Zuid-Koreaanse stad vindt deze dagen de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) plaats.
Een beperkte groep landen moet zich voor de volgende IWC-vergadering buigen over de wetenschappelijke walvisvangst, het huidige commerciële vangstverbod en de controle hierop, zo luidt het voorstel waarover donderdag wordt gestemd. Nederland zal de motie indienen samen met Denemarken, Finland, Zuid-Korea, Oman, Zweden en Zwitserland. De landen constateren tijdens de bijeenkomst in Ulsan dat de huidige onderhandelingen over het toekomstig beheer van de walvisstand, het zogenoemde Revised Management Scheme (RMS), muurvast zitten.
De opzet is niet alleen overleg in een klein comité, maar ook een bijeenkomst van betrokken ministers te beleggen. Zij moeten samen met de RMS-werkgroep een voorstel voorbereiden dat alle IWC-landen kunnen bespreken op de vergadering van 2006, die op de eilandengroep St. Kitts en Nevis zal worden gehouden.
Volgens Bruggink hecht Nederland aan brede steun onder de IWC-landen voor het voorstel. ,,Het gaat om een consensus-motie. Wanneer er te veel tegenstand is, trekken we hem terug.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.