Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Nederland voldoet deels aan EU-milieueisen'_20_09_2011

  •  
19-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
joop_atsma.jpg

© Joop Atsma

De kabinetsplannen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuurbeleid zorgen ervoor dat Nederland zijn Europese verplichtingen op dit gebied slechts ten dele kan nakomen. Dat staat in een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) maandag naar de Tweede Kamer stuurde.
Vraagtekens
De onderzoekers plaatsen vooral vraagtekens bij toekomstige waterkwaliteit. Bezuinigingen en het Bestuursakkoord Water zouden ervoor kunnen zorgen dat geplande doelstellingen op dit gebied niet worden gehaald, staat in de doorrekening van de regeringsplannen. In het bestuursakkoord wordt geregeld dat lagere overheden taken overnemen van de landelijke overheid. Dat akkoord moet nog worden uitgewerkt, dus de PBL-inschatting is nog omgeven met onzekerheden.
Waterveiligheid
Door kortingen op het waterkwaliteitsbeleid kan het percentage wateren dat voldoet aan Europese kwaliteitsdoelen dalen, analyseren de rekenmeesters desondanks. Atsma schrijft maandag in zijn reactie dat het kabinet prioriteit geeft aan waterveiligheid en dat er nog zeeën van tijd zijn om kwaliteitsdoelstellingen te halen. Ook wijst hij er op dat het PBL geen rekening houdt met innovatieve oplossingen die er aan zitten te komen.
'Hernieuwbare energie'
De rekenmeesters plaatsen ook vraagtekens bij het behalen van het Europese streefpercentage 'hernieuwbare energie' in 2020. Dergelijke energie wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zonnestraling, windkracht en aardwarmte. Europa wil dat in 2020 het aandeel hernieuwbare energie in Nederland 14 procent bedraagt. ,,Uitgaande van de plannen die momenteel doorrekenbaar zijn, neemt het aandeel hernieuwbare energie toe van 4 procent in 2010 tot 9 à 12 procent in 2020'', staat in de notitie. ,,Gegeven de keuze van het kabinet om maximaal 1,4 miljard euro per jaar aan subsidie te verstrekken, is een aandeel van 12 procent het maximaal haalbare.''
Volgens Atsma kan na deze kabinetsperiode blijken dat als het gaat om hernieuwbare energie ,,aanvullende actie vereist is''.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.