Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nederland van Onderen_23_12_2015

23 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Fallback image for card
2015 was het Internationaal Jaar van de Bodem. En dus ook van de bodemdieren. In Vroege Vogels ging het afgelopen jaar over springstaarten, aaltjes, schimmels, maar ook regenwormen, slakken en miljoenpoten.
Balans opmaken
Samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) organiseerden we in oktober zelfs een bodemdierenteldag. Wat heeft dit ondergrondse jaar opgeleverd? Samen met Wim van der Putten van het NIOO en bodemdierenexpert Matty Berg van de Vrije Universiteit maken we de balans op.
Meer naar beneden kijken
Wim van der Putten van het Nederlands Instituut voor Ecologie is één van de initiatiefnemers van het Nederlands Jaar van de Bodem. Volgens hem kijken we veel te weinig naar het ondergrondse leven, terwijl die een enorme invloed heeft op al het bovengrondse. Zo leeft naar schatting een kwart van de soorten in de bodem. Denk aan pissebedden, wormen en nematoden, niet de meest populair dieren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar