Vroege Vogels

Nederland uniek natuurpark rijker

  •    •  
17-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Caves & Karst Reserve_Bonaire_Elvis Tjin Asjoe
Terwijl er een discussie woedt over het inperken van het aantal natuurgebieden is Nederland juist een uniek natuurpark rijker geworden: het Caves & Karst Reserve op Bonaire. Het 31 hectare metende park dat een bijzonder grottenstelsel met een kolonie vleermuizen omvat is een initiatief van de lokale organisatie Wild Conscience en de Caribbean Speleological Society.

Beperkte toegankelijkheid

Tien jaar lang is met hulp van vrijwilligers aan de voorbereiding gewerkt. Het gebied is ontoegankelijk gemaakt voor loslopende geiten en wilde ezels zodat de natuurlijke begroeiing kan herstellen. Na inwinning van adviezen van experts is een ingenieus systeem van stalen bedrading ontwikkeld om te voorkomen dat de vleermuizen worden verstoord door bezoekers, terwijl de vleermuizen toch ongehinderd kunnen in- en uitvliegen. Het park is uitsluitend onder leiding van speciaal daartoe opgeleide gidsen toegankelijk.

Belangrijk voor biodiversiteit

Bonaire telt zo'n 200 grotten waarvan een aantal de kraamkamer is voor de 7 vleermuissoorten. Ze dragen in belangrijke mate bij aan de biodiversiteit van het eiland dat sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland is.
De opening van het Caves & Karst Reserve is verricht door gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe van Toerisme die het park een aanwinst voor heel Nederland noemt. ,,We laten hier zien dat natuurbehoud en toerisme op een verantwoorde manier kunnen samengaan."

Bron: Openbaar Lichaam Bonaire
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.