Vroege Vogels

Nederland tekent bezwaar aan tegen walvisjacht

  •  
21-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
walvisstaart.jpg
Minister Gerda Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft de Japanse regering laten weten dat Nederland de door Japan weer geopende jacht op walvissen afkeurt en vindt dat Japan daarmee onmiddellijk moet stoppen. Ook als het gaat om jacht voor wetenschappelijke doeleinden. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag gezegd in antwoord op vragen van de SP.
Japan is van plan om maximaal vijftig bultrugwalvissen en negenhonderd dwergvinvissen te vangen. De bultrugwalvis staat op de lijst van 'kwestbare soorten' en mag sinds 1966 niet meer gevangenen worden.
Verhagen zei geen voorstander te zijn van economische sancties tegen Japan. ,,Dat is volstrekt onhaalbaar.'' Nederland zet in op een sterk sanctiemechanisme voor de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC). Eerder opperde minister Verburg al dat gedacht wordt aan het verliezen van vangstquota, het verliezen van vergunningen of publieke veroordeling tijdens de jaarvergadering.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.