Nederland mag best wel weer wat rommeliger zijn. Althans, dat zou de huismus graag zien. Want dit alledaagse bruine vogeltje, wordt steeds minder allerdaags: de steden, woonwijken en achtertuintjes zijn veel te netjes geworden.
Mussen hebben ,,rommelige hoekjes vol met onkruid'', heggen, struiken, klimplanten en kieren onder dakpannen voor nestjes nodig. Maar deze vogelwensen worden anno 2005 steeds minder vervuld. Tuinen zijn afgebakend met schuttingen, planten staan in potten op kale terrassen, kieren zijn dichtgemaakt en parken in de buurt zijn voor de veiligheid ontdaan van struiken.
Aantal broedparen gehalveerd
Dat de mus zich minder thuis voelt in Nederland is duidelijk te merken. Het aantal broedparen is de afgelopen decennia ruim gehalveerd van ongeveer 2 miljoen koppeltjes naar tussen de half en een miljoen paartjes. De soort is zelfs op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels beland. En dus moet er wat gebeuren, vindt Vogelbescherming Nederland. ,,Gelukkig hoeft de ordinaire straatrakker nog niet als 'zeldzaam' bestempeld te worden, maar de drastische achteruitgang is een veeg teken en vraagt om actie.''
'Actieplan huismus'
In het 'Actieplan Huismus' doet de vereniging in de eerste plaats een beroep op gemeenten, bouwbedrijven, woningcorporaties en groenbedrijven rekening te houden met de mus. De adviezen variëren van aanpassing van de plicht uit het bouwbesluit gaten van groter dan een centimeter te dichten tot onderzoek naar een goede bescherming van het vogeltje. Ook moeten wijken met meer groen weer beter berekend zijn op de huismus en andere stadsvogels.
Nestruimte en broodkruimels
De vereniging hoopt vooral ook dat mensen thuis de mus een beetje in de watten willen leggen. In kieren onder dakpannen of speciale huismusnestkastkasten moeten de vogeltjes weer rondom de huizen kunnen nestelen. Ook het aloude strooien van zaden en broodkruimels helpt de mus een handje.
De Vogelbescherming heeft donderdag in Madurodam het startschot voor het Actieplan Huismus gegeven. Burgemeester van Madurodam, Marc Albers, ontving symbolisch een aantal huismusnestkastjes om op te hangen in zijn stad. De Haagse miniatuurstad krijgt ook een paar echte nestkasten om het park daadwerkelijk huismusvriendelijk te maken.